John Jacob Astor IV

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
John Jacob Astor IV
JJAstorIV.jpg
John Jacob Astor IV og sin kone, Madeleine.
Født 13. juli 1864
Fødested Rhinebeck
New York
Død 15. april 1912 (47 år)
Dødssted Atlanterhavet
Nationalitet Amerikaner
Ægtefælle Ava Lowle Willing (1891-1909)
Madeleine Talmadge Force (1911-1912)
Børn Vincent Astor (1892-1959)
Ava Alice Muriel Astor (1902-1956)
John Jacob Astor VI (1912-1992)

John Jacob Astor IV (13. juli 186415. april 1912) var en amerikansk millionær, forretningsmand, opfinder, forfatter, medlem af den fornemme Astor-familie, og oberstløjtnant i den spansk-amerikanske krig. Han gik ned med skibet RMS Titanic den 15. april 1912.

Liv[redigér | redigér wikikode]

John Jacob Astor IV var barn af William Backhouse Astor, jr og Caroline Webster Schermerhorn Astor. John Jacob Astor IV var oldebarn af John Jacob Astor, hvis formue gjorde Astor-familien til en af de rigeste i Amerika. Astor-familien ejede også et viktorisk/kolonarisk gods i New Jersey, der senere blev købt af Lance Clarke. Clarks datter, Mariah L. Clarke, solgte senere ejendommen, i 2001.

Astor begyndte på St. Paul´s School i Concord, New Hampshire, og senere på Harvard Universitet. I 1891 giftede Astor sig med Ava Lowle Willing fra Philadelphia. Sammen fik de to børn, men blev skilt i 1909.

I 1889 blev Astor oberstløjtnant i en Amerikansk betallion. Han finansierede i Cuba under den Amerikansk-Spanske Krig. Under krigen lånte han sin yacht, Nourmahal, ud til den amerikanske regering. Under krigen medvirkede Oberst Astor i filmene President McKinley´s inspektion af Wikoff-lejren i 1898 og Oberst Jonh Jacob Astor, soldater og veteraner fra den spansk-amerikanske krig i 1899

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

I 1891 giftede John Jacob astor sig med Ava Lowle Willing. Parret fik to børn; William Vincent Astor, født i 1891, og Ava Alice Muriel Astor, født i 1902, før de blev skilt i 1909. Astors kone, Ava, havde en kærlighedsaffærre under deres ægteskab, der resulterede deres datter, Ava´s, fødsel. Siden skilsmissen vendte endu et chok tilbage i de høje kredse. Astor offenligtgjorde at han ville gifte sig igen.

Den 47-årige skilte Astor giftede sig igen, denne gang med den 18-årige Madeline Talmadge Force den 11. september 1911, i hans mors balsal. i Beechwood, familiens ejendom i Newport, Rhode Island. Han var blevet skilt året før, og Madeline var et år yngre end Astors søn. Parret tog til Egypten og Europa, for at vente på at skandalen om dem havde lagt sig. Blandt de få personer blandt Amerikas højere kredse der ikke bebrejdede ham på det tidspunt var Margaret Brown eller Molly Brown, siden 60´erne kaldet "Den usynkelge Molly Brown". Hun ledsagede Astors til Egypten og Frankrig, og blev kaldet hjem til U.S.A. omtrent samtidigt med at Astors havde besluttet sig for at rejse tilbage.

Mens de rejste blev Madeline gravid, og ville have at barnet skulle fødes i USA- Derfor bestilte de to førsteklasses billetter på RMS Titanic, som de gik om bord på i Cherbourg i Frankrig.

Død[redigér | redigér wikikode]

John Jacob Astor var den rigeste mand på Titanic, og i hele verden, for den sags skyld, og rejste sammen med sin kone, sin tjener, hans kones tjenestepige og barnepige, samt hans Airedale ved navn Kitty. Klokken 23:40 den 14. april 1912 ramte Titanic et isbjerg og begyndte at synke. Først troede Astor at der ikke var sket noget seriøst med skibet, men fik senere sat Madeline i en redningsbåd. Han spurgte om han kunne komme med, på grund af Madelines tilstand, men fik at vide at han først kunne komme med når kvinder og børn var undsat. Så spurgte han om bådens nummer, tændte en cigaret, smed sine hansker til hende, og trak sig tilbage. Hun, tjenesteigen og Molly Brown overlevede alle.

John Jacob Astors krop blev fundet af eftersøgningsskibet Macay-Bennett den 22. april ikke langt fra ulykkestedet. Oberst Archibald Gracie, en overlevende fra forliset, hørte Astor blev fundet knust og dækket med sod, og konkluderer i sin bog Survivor er "Titanic", som milliardær blev knust af en kedel af fartøjet, eller ved pejsen før skibet. Antagelsen er taget regelmæssigt, herunder historikeren reference om emnet, Walter Lord i The Night af "Titanic". Historikeren George Behe beviser, at denne teori er der galt med de rapporter, som dem, der så det organ, som alle siger, at det var kun lidt beskadiget af havvand, og i intet tilfælde knuste eller sodede. Astor ikke mast ihjel af faldende skorsten.[1]. Han blev identificeret af initialerne på indersiden af hans jakke. Blandt tingene fundet på ham var der £225 og $2500 i kontanter, og et guldlommeur, som hans søn, Vincent bar resten af hans liv. Astor blev begravet på Trinity Kirkegård i New York City. Den 14. august 1912 blev hans anden søn, John Jacob Astor V født.

Legender[redigér | redigér wikikode]

John Jacob Astors opførsel under forliset, gjorde hans handlinger legendariske. Mange upyntede oplevelser om hvad Astor gjorde den nat hvor Titanic sank er blevet skrevet ind i bøger, blade og aviser. Man sagde at det var ham der slap hundene i Titanics hundekennel løs. En anden historie siger at han puttede en kvindes hat på en drengs hoved, så drengen kunne komme med i en båd. Endnu en legende siger, at kort før Titanic sank fik han en drink. Han sagde "Jeg bad om is i min drink, men dette er latterligt."

Hans handlinger har ofte givet ham en plads i film om Titanic. I filmen fra 1953 spilles han af William Johnstone, i miniserien Titanic fra 1996 blev han spillet af Scott Hylands, og i Titanic fra 1997 blev han spillet af Eric Braeden. Han blev valgt på grund af hans store lighed med Astor. Her omkommer han, da den store kuppel springer, og vandet oversvømmer hele rummet.

Her er det der stod på den plade der blev skrevet, da John Jacob Astor blev fundet i 1912:

  • No. 124 – Mand – Anslået alder 50 – lyst hår og overskæg
  • Påklædning – Blå sergentuniform; Blå hat med bogstaverne A.V.; bælte med guldspende; brune støvler med røde læddersåler; Brun fløjlskjorte med initialerne J.J.A.
  • Effekter – guldur, guld med diamant, diamantring med tre sten, £225 i engelske pengesedler, $2440 i pengesedler, £5 i guld, 7 s. i sølv, 5 ti-franc mønter, guldblyant, lommebog
  • Første klasse. Navn – J. J. Astor

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ « The Two Deaths of John Jacob Astor », George Behe's « Titanic » Tidbits. Consulté le 19 février 2010