John Jacob Astor IV

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Maskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.
John Jacob Astor IV
John Jacob Astor IVb.jpg
Personlig information
Fødselsdato 13. juli 1864Rediger på Wikidata
Fødested Rhinebeck
New York
Dødsdato 15. april 1912 (47 år)
Dødssted Atlanterhavet
Statsborger Amerikaner
Ægtefælle Ava Lowle Willing (1891-1909)
Madeleine Talmadge Force (1911-1912)
Børn Vincent Astor (1892-1959)
Ava Alice Muriel Astor (1902-1956)
John Jacob Astor VI (1912-1992)
Uddannelse og virke
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

John Jacob Astor IV (13. juli 186415. april 1912) var en amerikansk millionær, forretningsmand, opfinder, forfatter, medlem af den fornemme Astor-familie, og oberstløjtnant i den spansk-amerikanske krig. Han omkom i Titanics forlis den 15. april 1912.

Liv[redigér | redigér wikikode]

John Jacob Astor IV var søn af William Backhouse Astor, jr og Caroline Webster Schermerhorn Astor. John Jacob Astor IV var oldebarn af John Jacob Astor, hvis formue gjorde Astor-familien til en af de rigeste i Amerika. Astor-familien ejede også et viktoriansk/kolonarisk gods i New Jersey, der senere blev købt af Lance Clarke. Clarks datter, Mariah L. Clarke, solgte senere ejendommen. Det skete i 2001.

Astor begyndte sin skolegang på St. Paul´s School i Concord, New Hampshire, og senere på Harvard Universitet. I 1891 giftede Astor sig med Ava Lowle Willing fra Philadelphia. De fik to børn, men blev skilt i 1909.

I 1889 blev Astor oberstløjtnant i en amerikansk betallion. Han investerede i Cuba under den Amerikansk-Spanske Krig. Under krigen lånte han sin yacht, Nourmahal, ud til den amerikanske regering.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

I 1891 giftede John Jacob Astor sig med Ava Lowle Willing. Parret fik to børn; William Vincent Astor, født i 1891, og Ava Alice Muriel Astor, født i 1902. De blev skilt i 1909. Astors kone, Ava, havde en kærlighedsaffære under deres ægteskab, der resulterede i deres datter, Ava´s, fødsel. Astor offentliggjorde senere, at han ville gifte sig igen. Det skabte skandale, for brylluppet var denne gang med den kun 18-årige Madeline Talmadge Force. Madeline var et år yngre end Astors søn. Parret tog til Egypten og Europa, for at vente på at skandalen om dem havde lagt sig. Blandt de få personer i USA´s højere kredse der ikke bebrejdede ham ægteskabet var Margaret Brown eller Molly Brown, siden 60´erne kaldet "Den usynkelige Molly Brown". Hun ledsagede Astors til Egypten og Frankrig, og blev kaldet hjem til U.S.A. omtrent samtidigt med at Astors havde besluttet sig for at rejse tilbage.

Under rejsen blev Madeline gravid, og parret ville have at barnet skulle fødes i USA. Derfor bestilte de to førsteklasses billetter på RMS Titanic, som de gik om bord på i Cherbourg i Frankrig.

Død[redigér | redigér wikikode]

John Jacob Astor var den rigeste mand i verden, og han rejste sammen med sin kone, sin tjener, hans kones tjenestepige og barnepige, samt hans Airedale ved navn Kitty. Klokken 23:40 den 14. april 1912 ramte Titanic et isbjerg og begyndte at synke. Først troede Astor at der ikke var sket noget alvorligt med skibet, men fik senere sat Madeline i en redningsbåd. Han spurgte om han kunne komme med, på grund af Madelines tilstand, men fik at vide at han først kunne komme med når kvinder og børn var kommet fra borde. Så spurgte han om bådens nummer, tændte en cigaret, smed sine handsker til hende, og trak sig tilbage. Madeleine, tjenestepigen og Molly Brown overlevede.

John Jacob Astors krop blev fundet af eftersøgningsskibet Macay-Bennett den 22. april ikke langt fra ulykkestedet. Oberst Archibald Gracie, en overlevende fra forliset, hørte Astor blev fundet knust og dækket med sod, og konkluderer i sin bog Survivor er "Titanic", at Astor blev knust af en kedel af fartøjet, eller ved pejsen før skibet. Antagelsen er ofte taget for gode varer, heriblandt af Walter Lord i The Night af "Titanic". Historikeren George Behe beviser, at denne teori er forkert[1].

Astor blev begravet på Trinity Kirkegård. Den 14. august 1912 blev hans anden søn, John Jacob Astor V født.

Legender[redigér | redigér wikikode]

John Jacob Astors opførsel under forliset, gjorde hans handlinger legendariske. Mange upyntede oplevelser om hvad Astor gjorde den nat hvor Titanic sank er blevet skrevet ind i bøger, blade og aviser. Man sagde at det var ham der slap hundene i Titanics hundekennel løs. En anden historie siger at han puttede en kvindes hat på en drengs hoved, så drengen kunne komme med i en båd. Endnu en legende siger, at kort før Titanic sank fik han en drink. Han sagde "Jeg bad om is i min drink, men dette er latterligt."

Hans handlinger har ofte givet ham en plads i film om Titanic. I filmen fra 1953 spilles han af William Johnstone, i miniserien Titanic fra 1996 blev han spillet af Scott Hylands, og i Titanic fra 1997 blev han spillet af Eric Braeden. Han blev valgt på grund af hans store lighed med Astor. Her omkommer han, da den store kuppel springer, og vandet oversvømmer hele rummet.

Her er det der stod på den plade der blev skrevet, da John Jacob Astor blev fundet i 1912:

  • No. 124 – Mand – Anslået alder 50 – lyst hår og overskæg
  • Påklædning – Blå sergentuniform; Blå hat med bogstaverne A.V.; bælte med guldspende; brune støvler med røde læddersåler; Brun fløjlskjorte med initialerne J.J.A.
  • Effekter – guldur, guld med diamant, diamantring med tre sten, £225 i engelske pengesedler, $2440 i pengesedler, £5 i guld, 7 s. i sølv, 5 ti-franc mønter, guldblyant, lommebog
  • Første klasse. Navn – J. J. Astor

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ « The Two Deaths of John Jacob Astor », George Behe's « Titanic » Tidbits. Consulté le 19 février 2010