John Travolta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
John Travolta
John Travolta, London, 2013 (derivate).jpg
John Travolta i 2013
Personlig information
Fulde navn John Joseph Travolta
Født 18. februar 1954 (65 år)
Englewood, New Jersey
Nationalitet USA Amerikaner
Bopæl Ocala, Florida
Religion Scientology, romerskkatolske kirkeRediger på Wikidata
Forældre Helen Cecilia
Salvatore Travolta
Søskende Ellen Travolta
Joey Travolta
Margaret TravoltaRediger på Wikidata
Ægtefælle Kelly Preston
Børn Jett Travolta (1992–2009)
Ella Bleu Travolta (f. 2000)
Benjamin Travolta (f. 2010)
Beskæftigelse Skuespiller, danser, sanger
Aktive år 1969–i dag
Nomineringer og priser
Nomineringer Oscar for bedste mandlige hovedrolle (1977)Rediger på Wikidata
Udmærkelser IAS Freedom Medal
Donostia-prisen (2012)Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
www.travolta.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

John Joseph Travolta (født 18. februar 1954 i Englewood, New Jersey) er en amerikansk skuespiller, danser og sanger. Travolta blev kendt i 1970'erne efter at have optrådt i tv-serien Welcome Back, Kotter, og han fik sit helt store gennembrud i de to succeser Saturday Night Fever og Grease. Saturday Night Fever var bl.a. en af årets største kommercielle film og regnes i dag for at være den mest essentielle film, som skildrede den udbredte disco-kultur i slutningen af 1970'erne. Efter roste optrædener i filmene Urban Cowboy og den meget anerkendte thriller Blow Out røg han ud på en karrieremæssig deroute – især grundet en kritisabel prioritering af roller. Travolta afslog i 1980'erne hovedroller i American Gigolo og An Officer and a Gentleman – begge roller gik i stedet til Richard Gere og Travolta medvirkede i stedet i floppende Staying Alive og Two of a Kind. I 1985 forsøgte, og fejlede, han med Perfect.

I 1988 fik den romantiske komedie Look Who's Talking premiere. Den var produceret for 7,5 millioner dollars, og endte med en indtjening på over 290 millioner dollars. Travoltas genvindende succes kom i 1994 i rollen som den heroinafhængige lejemorder Vincent Vega i Quentin Tarantinos anmelderroste Pulp Fiction. Året efter blev han rost for sin rolle i komedien Get Shorty. Succesen blev opfulgt i filmene Michael, Phenomenon og Broken Arrow – alle tre i 1996. I 1997 spillede han overfor Nicolas Cage i thrilleren Face/Off. Han fortsatte op gennem slutningen af 1990'erne med anerkendte roller i The Thin Red Line, Primary Colors og The General's Daughter. I år 2000 medvirkede han i den dystopiske science fiction Battlefield Earth – en film som var baseret på Scientologys grundlægger L. Ron Hubbards bog af samme navn. Battlefield Earth var dog mindre succesfuld og gav Travolta tre Razzie Awards, bl.a. prisen for den værste skuespiller. I 2001 spillede han hovedrolleren i thrilleren Domestic Disturbance og i actionfilmen Swordfish sammen med Hugh Jackman.

I 2004 spillede han sammen med Joaquin Phoenix i brandmandsfilmen Ladder 49 og alkoholikeren Bobby Long i den anmelderroste A Love Song for Bobby Long, hvor han spillede sammen med Scarlett Johansson. Året efter kom efterfølgeren til Get Shorty Be Cool. Hans seneste film er Wild Hogs, Hairspray, The Taking of Pelham 123, Old Dogs, From Paris with Love, Savages og Killing Season.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Han har siden 1970'erne været troende scientolog. Han har været gift med Kelly Preston siden 1989.

Den 2. januar 2009 mistede John Travolta sin 16-årige søn Jett, da sønnen døde som følge af et slagtilfælde.[1]

Filmografi (i udvalg)[redigér | redigér wikikode]

Trivia[redigér | redigér wikikode]

John Travolta nævnes af Tommy Seebach i sangen Disco Tango fra 1979.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]