Jokeren (Batman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Jokeren. (Se også artikler, som begynder med Jokeren)
Jokeren
The Joker at Wax Museum Plus.jpg
Information
Skabt af Jerry Robinson, Bob Kane, Bill FingerRediger på Wikidata
Spillet af Troy Baker, Zach Galifianakis, Joaquin Phoenix, Mark Hamill, Jack Nicholson, Heath Ledger, Richard Epcar, Cesar Romero, Jared Leto, Kevin Michael Richardson, Cameron MonaghanRediger på Wikidata
Arbejde Terrorist, cirkuskunstner, fiktiv seriemorder, kriminel, kemikerRediger på Wikidata
Tilhørs­forhold Injustice League, Injustice GangRediger på Wikidata
Partner Harley QuinnRediger på Wikidata
Statsborgerskab USARediger på Wikidata
Sprog EngelskRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jokeren er en fiktiv superskurk fra Batman-tegneserier og filmene.

Han er en ond forbryder med hang til det teatralske. På en måde kan han kaldes Batmans onde modstykke og er da også Batmans ærkefjende. Jokeren er let genkendelig med sit klovneagtige hvide hoved, grønne hår og hysteriske latter. 3 oktober 2019 kommer baggrundshistorien omkring Jokerens begyndelse og det afsløres i traileren at hans navn er Arthur Fleck. Dog angives hans navn i filmen Batman som Jack Napier

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Der kan findes mange forskellige historier om Jokerens baggrund, og nogen definitiv "baggrundshistorie" er aldrig blevet fastsat i tegneserierne, ligesom hans rigtige navn heller aldrig er blevet bekræftet. Han har løjet så tit om sin baggrund, at det ser ud til, at han også selv er forvirret over, hvad der egentlig skete med ham. Som han siger i albummet "The Killing Joke": "Nogle gange husker jeg det på én måde, andre gange på en anden... hvis jeg skal have en baggrund, fortrækker jeg at have meget at vælge imellem!".

En af de baggrunde, som er blevet mest refereret til, er den, der er vist i "The Killing Joke", hvor han er en tidligere arbejder på en kemisk fabrik, der siger op for at blive stand-up komiker, hvilket han noget så grusomt fejler i. Desperat efter at kunne hjælpe sin gravide kone, Jeanne, siger han ja til at hjælpe to forbrydere ind på den kemiske fabrik, hvor han tidligere var ansat. I denne version af historien er Den Røde Hætte identiteten givet til den af personerne, der kender stedet indefra, hvilket betyder, at der sikkert har været flere om at bære den røde hætte. Det får manden med den røde hætte til at se ud til at være lederen, og vil gøre det lettere for de to forbrydere at flygte. Mens de planlægger forbrydelsen, kontakter politiet ham og fortæller ham, at hans kone og ufødte barn begge er døde i en ulykke i hjemmet.

Da han pludselig bliver ramt af skyldfølelse, prøver han at bakke ud, men forbryderne tvinger ham til at gå videre med projektet. Da de ankommer til fabrikken, kommer sikkerhedsvagterne, og der opstår skyderi. De to forbrydere bliver slået ihjel, og da den tidligere ansatte forsøger at flygte, bliver han konfronteret med Batman, der er mødt op for at se, hvad der foregår. I panik springer han over et hegn og falder ned i en stor balje med kemikalier. Da han kommer op igen, i et nærliggende vandrensningsanlæg, tager han den røde hætte af og ser sit eget spejlbillede. Han har fået kridhvid hud, rubinrøde læber og grønt hår. Dette, sammenlagt med de andre ulykker den dag, gør, at det hele ramler for medarbejderen, og han bliver til Jokeren.

Forhold til Batman[redigér | redigér wikikode]

Som Batmans ærkefjende, har Jokeren et meget stort forhold til Batman. Jokeren mener selv at begge parter ikke kan klare sig uden hinanden, og derfor undlader at dræbe Batman. Når Jokeren begår kriminalitet, sørger han ofte for at Batman ankommer, så de kan have deres hyppige kamp.

Andre medier[redigér | redigér wikikode]

I filmens verden er Jokeren tidligere blevet portrætteret af Cesar Romero, Jack Nicholson, Heath Ledger og Jared Leto. Han vil desuden blive spillet af Joaquin Phoenix i filmen Joker der kommer ud i oktober 2019.

I spillenes og i tegnefilmenes verden lægger Mark Hamill amerikansk stemme til Jokeren, mens Lars Thiesgaard giver Jokeren sin danske stemme.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fiktiv personStub
Denne biografi om en fiktiv person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi