Spring til indhold

Jon Snow

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jon Snow
En fans tegning af Jon Snow
Information
Første gang setRoman:
Kampen om tronen (1996)
Tv-serie:
Game of Thrones (2011)
Skabt afGeorge R. R. Martin Rediger på Wikidata
Spillet afKit Harington Rediger på Wikidata
ArbejdeHersker, fægter, revolutionær, soldat, væbner, spion Rediger på Wikidata
Tilhørs­forholdNatte Vagt Rediger på Wikidata
FarRhaegar Targaryen Rediger på Wikidata
MorLyanna Stark Rediger på Wikidata
SøskendeRhaenys Targaryen (datter af Rhaegar),
Aegon Targaryen Rediger på Wikidata
PartnereYgritte,
Daenerys Targaryen Rediger på Wikidata
StatsborgerskabSeven Kingdoms Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jon Snow er en fiktiv person i den amerikanske forfatter George R. R. Martins fantasyserie A Song of Ice and Fire og i HBOs filmatisering Game of Thrones, hvor han spilles af Kit Harington. I romanerne er han en prominent hovedperson, fra hvis synspunkt mange kapitler er skrevet. Han er en af de mest populære karakterer i serien, og The New York Times nævner ham som en af forfatterens bedste kreationer.[1][2] Jon er hovedperson i tv-serien, og hans historie i sidste afsnit af sæson 5 affødte stærke reaktioner blandt seerne. Spekulationer om hvem der er karakterens forældre har været et populært emne i diskussioner blandt fans af både bøgenre og tv-serien.

Jon blev introduceret i Kampen om tronen (1996) som uægte søn af Ned Stark, der er Lord af Winterfel, som er en ældgammel fæstning i Norden på det fiktive kontinent Westeros.. Han ved af hans fremtidsudsigter er begrænsede af at være en horeunge, og han slutter sig derfor til Night's Watch, der vogter rigets nordlige grænse mod wildlings der bor på den anden side af Muren. Mens resten af Stark-familien oplever stor modstand, er Jon bundet til sit løfte hos Night's Watch. I Kongernes kamp (1998) slutter han sig til en rekognosceringsgrippe, der skal undersøge den voksende trussel fra de "Andre" på den anden siden af Muren, og han formår at infiltrere wildlings. Jon finder ud af, at de har planer om at invadere Westeros i En storm af sværd (2000), og han begynder at blive forelsket i den vilde wilding Ygritte. Han forråder dem — og Ygritte — før de kan angribe, men Night Watch's sejr kommer med en høj pris for Jon. Han optræder kort i Kragernes rige, hvor han er blevet bliver kommandør for Night's Watch. Jon vender tilbage som hovedperson i En dans med drager (2011), hvor han arbejder på forhandle en alliance mellem Night's Watch og wildlings. Den voksende upopularitet han har fået hos Night's Watch ender med et oprør, hvor han bliver slået ihjel.

I HBO's tv-serie Game of Thrones følger Jons historie karakterens historie i romanerne, men sæson 6, sæson 7 og sæson 8 af filmatiseringen fortæstter fra begivenhederne i Martins seneste roman. For sin potrættering rollen er Harington blevet nomineret til en Golden Globe Award for Best Actor – Television Series Drama i 2019, to Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Drama Series og Outstanding Lead Actor in a Drama Series i 2016 og 2019. Han er også blevet nomineret til to Critics' Choice Awards.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Orr, David (12. august 2011). "Dragons Ascendant: George R. R. Martin and the Rise of Fantasy". The New York Times. Hentet 12. juli 2014.
  2. ^ Jennings, Dana (14. juli 2011). "A Dance with Dragons Review: In a Fantasyland of Liars, Trust No One, and Keep Your Dragon Close". The New York Times. Hentet 20. juli 2014.
Fiktiv personSpire
Denne biografi om en fiktiv person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi