Jordemoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jordemoder ved fødsel i en fødestol. Illustration fra Eucharius Rößlin: Der Swangern frawen vnd hebamme(n) roszgarte(n), ca. 1513

En jordemoder er en fødselshjælper, som hjælper til ved graviditet, fødsel og barsel. Jordemødre arbejder på jordemodercentre eller i privat praksis, hvor de vejleder forældre omkring fødsels- og barnerelaterede aspekter. Fødslen kan foregå på sygehus, fødeklinik eller i hjemmet.

Jordemoderkundskab er en sundhedsvidenskab og et erhverv i sundhedssektoren, der beskæftiger sig med graviditet, fødsel og perioden efter fødslen (postpartum, herunder pleje af nyfødte), foruden seksuel og reproduktiv sundhed for kvinder i hele deres liv.

Uddannelsen til jordemoder er en mellemlang videregående uddannelse (MVU), der varer 3 ½ år og fører frem til betegnelsen professionsbachelor i jordemoderkundskab. Betegnelsen på engelsk er Bachelor in Midwifery.

Jordemødre er samlet i fagforeningen Jordemoderforeningen, som er medlem af Sundhedskartellet og FTF. De er endvidere underlagt Sundhedsvæsenets Patientklagenævn.

I Danmark (inkl. Grønland og Færøerne) findes der kun fire mandlige jordemødre.[kilde mangler]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]