Jordens magnetpoler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jordens indre magnet
Den geografiske (1), den magnetiske (2), den geomagnetiske (3) og den uopnåelige (4) nordpol
Den geografiske nordpols vandring

Jordens magnetpoler er de to punkter på den nordlige og sydlige halvkugle, der i retning af den magnetiske akse skærer jordoverfladen. Den nordlige magnetpol er fysisk set jordens magnetiske sydpol, idet den tiltrækker magneters nordpole, såsom i en kompasnål og omvendt for den sydlige magnetpol.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Geografisk er den nordlige magnetpol (magnetisk sydpol) placeret ved Ellesmere Island i Canada (80°04′N 072°12′W / 80.067°N 72.200°V / 80.067; -72.200) (2010). Den nordlige magnetpol flytter mod nord, for på et tidspunkt at lave en polvending, som det tidligere er sket.[1]

Den sydlige magnetpol ændrer position hele tiden på grund af variationer i jordens magnetfelt, og i 2005 var den beregnet til at ligge lige udenfor kysten af Wilkes Land i Antarktis (64°32′S 137°51′E / 64.533°S 137.850°Ø / -64.533; 137.850).

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Den magnetiske nordpol har sit navn efter kompassets nål. Kompasnålens magnetiske poler retter sig ind efter Jordens magnetfelt således at kompasnålens positivt ladede ende – kompasnålens nordpol – peger mod jordens sydlige magnetpol (geografiske nordpol). Den positivt ladede pol af magneter har derfor fået betegnelsen nordpol fordi de peger mod nordpolen, og ikke fordi den magnetiske nordpol ligger på den geografiske nordpol, tværtimod.

Elektromagnetisme[redigér | redigér wikikode]

Den magnetiske nordpol på elektromagneter udpeges ved hjælp af den såkaldte Griberegel (en af mange tommelfingerregler). Hvis der gribes om magneten, med højre hånd, med fingrene i strømmens retning, vil den magnetiske nordpol være til tommelfinger side.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

www.ngdc.noaa.gov – Geomagnetism Frequently Asked Questions (Engelsk)

denstoredanske.dk

Geografi/geologi Stub
Denne artikel om geografi eller geologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.