Jorge Rando

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.

Jorge Rando (født 23 juni 1941) er en spansk maler og skulptør, bundet til den neoekspressionistiske kunstbevægelse.

Jorge Randos præstation i kunsten er karakteriseret ved den forbitrede forvrængning af formen, følsomheden af farve og tilstedeværelsen af gestus og strøg. De forskellige cyklusser er meget brede. Fra slutningen af 1960’erne til begyndelsen af 70’erne har nogle cyklusser virkelig stået ud, såsom Prostitution (Prostitución), Maternities (Las maternidades), En ulykke ( Pesedumbres), dyr (animales), Landskaber (Paisajes), Afrika (África) osv.

Et andet vigtigt aspekt af hans arbejde er den religiøse produktion, der er beregnet til at frigive grundlæggende emner i konfigurationen af den vestlige kunst.

JorgerandoI.jpg

Biografi[redigér | redigér wikikode]

I 1941 blev kunstneren Jorge Rando født og havde sin opvækst i Málaga. I en meget tidlig alder udviklede han en kærlighed for at tegne og male. I en alder af ni år, blev han optaget på Gaona High School, hvor han startede sin skolegang. Derefter startede han sine studier på en skole i Màlaga ved navn, Mercedes. Efterfølgende studerede han to års retorik, færdiggjorde hans studier og tog et år på Conciliar Seminariet i Màlaga, hvor studerede filosofi. Under hele hans skolegang og hans studier, stoppede han aldrig med at male heller ej at tegne.

I 1961, i en alder af 20 år, flyttede han til Tyskland for at forstærke hans filosofiske studier. Han valgte Hamburg som sin destination og med meget lidt bagage og stor entusiasme, tog han for første gang toget mod et fremmede land. Dette er også grunden til hans stærke relation til Tyskland. Opsætningen af hans hjem i Köln (Tyskland), og den mellemeuropæiske tyske kultur, var afgørende for hans kunstneristiske- såvel som hans personlige udvikling. På hans rejse i Tyskland mødte han sin nuværende kone, Margit.

I 1984 flyttede han tilbage til Málaga og bosatte sig med sin kone Margit. Her startede han sin spanske cyklus. Jorge Rando betragtes som værende en af de mest anerkendte internationale spanske kunstnere fra 60’erne. Han har udstillet sine mesterværker i Contemporary Art gallerier, messer, samt på nationale og internationale museer og fonde. Hans bøger kan findes på universiteter og biblioteker rundt omkring i verden.

Jorge Rando var kunstneren, der illustrerede viderespredning af den hellige uge i Málaga, da den først dukkede op på internettet under støtte fra Málagas kommune. Mere end 90.000 tegninger af Jorge Rando blev downloaded fra internettet.

I 2006 modtog Jorge Rando en pris fra Fundación Antiquaria for hans bidrag til den spanske ekspressionisme. I samme år blev han også tildelt den moderne kunstpris ”Tertulia Ilustrada” i Madrid.

I 2007 blev han tildelt ”Plastics arts Prize” i Madrid. Også i 2007 bliver Jorge Rando tildelt kunstpræmien ”Libro de Oro de la plastica” af fonden ”Álvaro Mutis”. Det nationale bibliotek i Spanien, som ligger i Madrid, køber derudover også nogle tegninger fra Jorge Randos kunstsamling.

I år 2008 blev to store udstillinger dedikeret til Jorge Rando, af hans egen hjemby: én i de prestigefyldte haller i det Episkopale Palads, om religiøse værker (malerier, tegninger og skulpturer). Den anden i det kommunale museum, der indsamler resultaterne af de sidste tredive års aktivitet. Også i 2008 blev han tildelt prisen ”Artist of the Year” fra Writers Association i Málaga.

I år 2009 blev det første frilandsmuseum indviet i Nazarian haven ved Domkirken i Málaga. Syv enorme skulptere i jern og træ, hvoraf nogle vejer mere end to tons, og en skulpturel gruppe bestående af otte dele. Ved kommissionen af Dean D. Francisco García, udførte Jorge også udkastene til de 25 glasvægge i Málagas Domkirke.

I 2010 realiserede han skulpturen som SIGNIS gav som en præmie til Film Circuit. Den blev også valgt som prisen for den Spanske Film Festival i året 2011. En monografisk udstilling om prostitution med titlen ”La Mirada ascética en la pintura” (Det æstetiske udseende i malerier)  blev indviet i hallerne i Rectoret fra University of Málaga. Bagefter rejste skulpturen til New York, hvor den blev fremvist i Gabarron Foundation Museum, for senere at komme tilbage til Madrid. Derefter begyndte det at blive vist på en tur rundt i forskellige byer i Tyskland.

I 2011 blev han tildelt prisen af ”Communications Medium Club the Prize Perséfone” som årets kunstmaler. Samme år holdt han omvandrende udstillinger i byerne: Iserlohn, Witten, Hamburg, Cologne og Berlin.

Jorge Rando er den første katolske kunstner, der fremvises i ”Evangelische Kirche in Deutschland” (EKD) hvilket gav formanden for ”des Kirchenamtes”, dr. Hans-Ulrich Anke, et stort maleri, som udstilles i kapellet i EKD’s centrale afdeling. Mesterværket tilhører cyklussen ”Pasión en la Pintura de Rando” (Passionen i Rando’s malerier). Frilandsmuseet ”San Ramón Nonato (Málaga) bliver indviet. Det er dedikeret til den aktuelle virkelighed af de marginaliserede og mishandlede folk.

I 2012 forsætter han sine cyklusser af udstillinger, der for det pågældende år blev planlagt i Spanien, Tyskland og USA. Maestroen (Jorge Rando) blev ved med at arbejde på skulpturerne, der færdiggjorde ”Jardin de la Conciencia” (Conscience Gardens). Desuden begyndte projektet ”Jorge Rando and the Red Carpen Experience” at tage form: Projektet forsøger at bruge kunst for at integrere gadens unge og rodløse mennesker. Maestroen har allerede holdt forskellige seminarer om at male i Spanien og Tyskland.

I år 2013 realiserede Jorge Rando et anlæg til Holy Week proklamationen (en af de vigtigste begivenheder i byen). Det fyldte hele sceneriet af Cervantes Teater. Senere blev denne enorme installation, af 33 kamrer, anvendt for at berige og udvide San Ramón Nonato frilandsmuseet i Málaga. Kunstneren udførte forskellige udstillinger, som allerede var planlagt i Málaga og Tyskland. Han begyndte et værk om lys (”La Luz”) bestående af tre vægmalerier, hver på en størrelse af cirka 30m2.

I 2014, i klostret ”Las Madres Mercedarias” i Molinillo kvarteret (Málaga), blev Jorge Rando Museum åbnet, hvor alle hans produktioner ville blive indsamlet og bevaret. Desuden repræsenterer hovedkvarteret fundamentet, som har til formål at studere ekspressionisme i dens bredeste forstand.

I året 2015 fremviser Jorge Rando, (på museet Málaga) maestroens nye cyklus ”Vertical Horizons" (Paisajes Verticales) og en virkelig bred udstilling af hans cykel landskaber i Space (Paisajes en el Espcio). Dette år har byen Málaga givet Jorge Rando kunstpræmien ”Estrella Feniké”. I samarbejde med 25 kunstnere fra University of the Arts i Berlin (UDK) og generaldirektøren for UDK, professor Lucander, flyttede de til Málaga for at arbejde i atelieret af museet med maestroen. Dette var et banebrydende projekt, og resultatet kan beundres i det tidsmæssige rum i museet Jorge Rando. Museet blev tildelt prisen ”Museum of the Years 2015” af ”Association of writers Friends of Málaga” (Amigos de Málaga).

I 2016 blev han er tildelt "Ernst Barlach-prisen" af Ernst Barlach-Kommissionen. Han indviede "Passion New Expressionism" på Barlach Museumet i Wedel (Hamburg).

I 2017, blev Jorge Rando inviteret til en af de mest betydningsfulde events i Tyskland "Reformations jubiläums,” en fejring af 500 års reform bevægelse, som fandt sted i byen Emden. Den 22. maj blev Randos nyeste cyklus "El nacimiento del color... ¿puede nacer algo que ya existe?" (Farvens fødsel... Kan noget fødes, som allerede eksisterer).

Valgt Biografi[redigér | redigér wikikode]

·      Encounter Käthe Kollwitz – Jorge Rando. Published Foundation Jorge Rando. Málaga 2014. Text by Carmen Pallarés.

 • Thoughts and Reflections. Jorge Rando. Published Foundation Jorge Rando. Málaga 2014. Text by Jorge Rando.
 • The ascetic looks in painting. Published University of Málaga. Málaga 2010. Text by Enrique Castaños, Antonia María Castro, Carmen Pallarés, Rosa Martínez de Lahidalga, Julia Sáez-Angulo and Juan Maldonado.
 • Hamburg Notebooks. Published Víctor i Fills Art Gallery S.L. Madrid 2010. Text by Carmen Pallarés.
 • The strength of expression. Published City Council of Málaga. Málaga 2008. Text by Enrique Castaños, Carmen Pallarés and Julia Sáez-Angulo.
 • The Passion in Rando's Paintings. Published Foundation Unicaja Málaga 2008. Text by Enrique Castaños, Carmen Pallarés, Juan Antonio Paredes and María Angeles Calahorra.
 • The maternity theme in Jorge Rando's painting. Published Foundation Unicaja. Málaga 2007. Text by Enrique Castaños.
 • Pintarradas. Trea Editions. Gijón 2007. Text by Marcos Ricardo Barnatán.
 • More light!. Trea Editions. Gijón 2007. Text by Carmen Pallarés. Collaborations of Julia Sáez-Angulo and Evelyn Sion.
 • Paisajes de pintura. Síntesis Editorial. Madrid 2006. Text by Carmen Pallarés and Rosa Martínez de Lahidalga.
 • La teología de la Expresión. Published Foundation Cajasur. Cordova 2005. Text by Rafael Salas.
 • Color con alma. Published GF Fauna's. Madrid 2004. Text by Carmen Pallarés.
 • Las Golondrinas y el mar. Sagama Editions. Málaga 1999. Poemas by Rafael Salas. Illustrations by Jorge Rando.

Nylige Udstillinger[redigér | redigér wikikode]

 • 2004, Galería Ignacio de Lassaleta, Barcelona, Fundación Carlos de Amberes,Madrid, Feria de Arte Contemporáneo, Parish Feria de Arte Contemporáneo,Køln, Exposición, Lissabon.
 • 2005, Feria de Arte, New York, Galería Fauna's, Madrid, Salón de Arte Contemporáneo, Strasbourg, Fundación Cajasur, Cordova.
 • 2006, Feria de Arte Contemporáneo, Miami, Feria de Arte Contemporáneo,Madrid, Annta Gallery, Madrid, Exposición, Buenos Aires.
 • 2007, Fundación Antiquaria, Madrid, Feria de Arte Contemporáneo, Madrid, Galería Fauna's, Madrid, Fundación Unicaja, Málaga.
 • 2008, Museo del Patrimonio Municipal, Málaga, Palacio Episcopal, Málaga, Bocetos de 25 vidrieras de la Catedral, Málaga.
 • 2009, Galería Víctor i Fills, Madrid, Museo Calviá, Majorca, Opening of the Nazarian Gardens of the Cathedral, Málaga, Exposición en la "Sala Noble",Málaga.
 • 2010, Museum Foundation Gabarrón, New York, Salas del Rectorado de la Universidad, Málaga, Galleria Magnus P. Gerdsen, Hamburg, Feria de Arte Contemporáneo, Madrid.
 • 2011, Galería Víctor i Fills, Madrid, Exposición itinerante, IserlohnWitten, Hamburg, HannoverKøln, Berlin.
 • 2012, Galería Víctor i Fills, Madrid, Exposición Polígono Gallery, Marbella, Exposición Schloss Merode, Germany.
 • 2013, Ampliación Museo Aire Libre San Ramón Nonato, Málaga, Installation of the sculputural group in Cervantes theatre, Málaga.
 • 2014, Grand Opening of the Museum Jorge Rando with 120 works by Maternidad, Pintarradas, Prostitución and África cycles, Málaga.
 • 2015, Exposición Horizontes Verticales, Málaga, Exposición Luz de la Flor,Málaga.

Museum[redigér | redigér wikikode]

I 2015 åbnede Museum Jorge Rando i Málaga.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. Rando, Jorge. Thoughts and Reflection, translated by Diana Valero. Original title: Pensamientos y Reflexiones. Málaga, Spagna. Fondazione Jorge Rando. ISBN 978-84-616-8964-4, p. 132
 2. Jump up^ Rando, Jorge. Thoughts and Reflection, translated by Diana Valero. Original title: Pensamientos y Reflexiones. Málaga, Spagna. Fondazione Jorge Rando. ISBN 978-84-616-8964-4, p. 143
 3. Jump up^ Pallarés, Carmen. Hamburg Notebooks. Madrid. Victor i Fills Art Gallery. ISBN 978-84-613-7714-5. pp. 436–440