José-María de Heredia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Se også José María de Heredia y Campuzano
José María de Heredia.

José-María de Heredia (22. november 1842Kuba3. oktober 1905slottet Bourdonné) var en fransk digter.

Heredia var af spansk herkomst, hørende til en rig planterslægt, og kom som dreng til Frankrig, hvor han fik sin skoleuddannelse. Rig, stolt og frihedselskende helligede han sit Liv til digtekunsten.

Heredia blev Leconte de Lisles yndlingselev og er at betragte som den sidste tilhænger af Théophile Gautiers parnassistiske skole med dens Stræben efter formens mesterskab i farve og plastik.

Heredia behandler sine Vers som en Guldsmed sine Juveler; han ligesom tilsliber dem i blendende Facetter og indfatter dem i ciseleret Sølv og Guld. Hans spanske blod og tropiske Fantasi røber sig i hans stolte og farvestraalende Kunst.

Han skrev kun lidt og offentliggjorde i lange Tider kun hist og her en Sonet ell. et Fragment. Først over 50 Aar gl begyndte han at udgive sine Digte: Les trophées (3 bind, 1893 ff., ill. Pragtudg. 1908), blandt hvilke Conquistadores besynger Amerikas Erobrere.

Heredia udgav desuden Salut å Vempereur (1896) samt nogle mesterlige Overs, fra Spansk, især af Rernal Diaz del Gastillos Krønike om Meksikos Erobring. 1895 blev han Medlem af Akademiet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.