Josefov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det jødiske rådhus i Josefov

Josefov er den mindste bydel i Prag og er beliggende ud til Vltava lige efter dennes store sving mod øst i byens centrum. Josefov ligger her på flodens højre bred og er helt omsluttet af Staré Město. Bydelen var tidligere byens jødiske ghetto.

Historie[redigér | redigér wikikode]

De første jøder menes at være kommet til Prag helt tilbage til det 10. århundrede, og næsten lige siden har forholdet mellem jøderne og de øvrige kristne beboere i byen bølget op og ned. Med de første korstog blev der indledt en pogrom som medførte, at jøderne koncentrerede sig inden for indhegnet ghetto. i 1262 udstedte kong Ottokar 2. af Bøhmen en Statuta Judaeorum, der tillod det jødiske samfund en vis grad af autonomi. I 1389 fandt en af de værste pogromer sted, hvor over 3.000 mennesker omkom i en massakre til påske.

Mod slutningen af det 16. århundrede gik det langt bedre i ghettoen, der oplevede at se en jødisk borgmester i byen, Mordecai Maisel, der endvidere blev finansminister, og med hans og andre velhavende beboeres midler skete der store forbedringer i ghettoen. På samme tid levede rabbien Judah Löw, om hvem det fortaltes, at han havde skabt en såkaldt golem, der skulle beskytte det jødiske samfund.

Gadebillede fra Josefov, 1897

I 1850 blev kvarteret omdøbt til "Josefstadt" (på tjekkisk: Josefov) til ære for kejser Josef 2., der med sit "tolerance-edikt" fra 1781 havde haft stor betydning for jødernes frihed. Imidlertid havde jøderne to år tidligere i forbindelse med revolutionen fået lov til at bosætte sig uden for byen, så derfor faldt andelen af jøder i bydelen. Det var primært de ortodokse og de fattige jøder, der forblev i Josefov. I perioden mellem 1893 og 1913 blev store dele af kvarteret ryddet for at skabe en by, der lignede Paris. Tilbage stod blot seks synagoger, den gamle kirkegård og det gamle jødiske rådhus. Disse er nu alle en del af det jødiske museum.

Under anden verdenskrig flyttede nazisterne en række jødiske kulturgenstande til Prag med henblik på at oprette et museum over en (forventet) uddød race. Denne samling endte i stedet i stor udstrækning som en del af det jødiske museums samlinger.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

"Den Gamle-Ny Synagoge" fra det 13. århundrede i Josefov

På grund af rydningen af kvarteret i starten af det 20. århundrede kan det være svært at danne sig et indtryk af, hvordan der har set ud i ghettoen. Det jødiske museum giver dog indtryk heraf. Ellers kan nævnes et par af synagogerne, der overlevede rydningen: "Den Høje Synagoge", der stammer fra det 16. århundrede, og "Den Gamle-Ny Synagoge" ("Staronová") fra det 13. århundrede. Desuden er det jødiske rådhus et eksempel på det 18. århundredes rokokostil.

Herudover kan man besøge den jødiske kirkegård, der med anvendelse i perioden fra 15. til 18. århundrede er Europas ældste af slagsen.

Franz Kafka blev født i bydelen, men hans hjem findes ikke mere. Et museum for den berømte forfatter ligger i Staré Město lidt mod syd.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 50°05′25″N 14°25′10″Ø / 50.09028°N 14.41944°Ø / 50.09028; 14.41944