Joseph von Führich

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Joseph von Führich (9. februar 1800 i Kratzau i Bøhmen13. marts 1876 i Wien) var en østrigsk historiemaler, illustrator og raderer.

Marias Vandring over Bjergene, 1841

Efter at være uddannet i Prag af Joseph Bergler den Yngre kom Führich over Wien 1829 til Rom som åndfuld fortolker af romantikken; hjemme havde han udført de idyllisk skønne tegninger til Ludwig Tiecks Genoveva (1824), havde illustreret Erlkonig med videre, og i Rom, hvor han optoges i nazarenernes kreds, fik han ved Friedrich Overbeck hvervet at udføre Tasso-billederne (?Torquato Tasso?) til freskecyklen i Villa Massimi. I Rom skete imidlertid omslaget til den abstrakt-kirkelige nazarener kunst. Führich blev frem for nogen repræsentanten for den religiøse kunst i strengt katolske ånd, linjeren, harmonisk komponeret, farveklar, ikke umiddelbart gribende gennem inderlig følelse, formende i strenge linjer troens skikkelser i katolske dogmelys. Efter 1841 at være blevet professor ved Akademiet i Wien, satte Führich i en række år sit stempel på sit lands historiemaleri. Alene eller sammen med andre udførte han store monumentale arbejder: Udkastene til korsvejen på Skt Lorenzberg i Prag, freskostationerne i Wiens Johannes-Kirke, freskerne i Altlerchenfelder-Kirken med mere. Af hans talrige staffeli billeder kan eksempelvis nævnes: Kristi Triumf, olie på guldgrund, Raczynski-samlingen i Berlin, Jacobs og Rachels Møde (1836, Hof-museet i Wien), Kristi Mennesketilblivelse og et af hans ædleste værker, som man har kaldt nazarener-kunstens fineste blomst: Marias Vandring over Bjergene (1841, Hofmuseet i Wien). I cykliske tegninger for stik og træsnit fandt han ofte den rette udtryksform for sin kunststræben: bl.a. de yndefulde tegninger til legenden om Skt Wendelin, Den fortabte Søn, Den åndelige Rose (Træsnit, München 1871), randtegninger til Thomas à KempisKristi Efterfølgelse, Fadervor, Kristi Triumf, Brylluppet i Kana (1841) etc.

Ældre litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Joseph von Führich, Eine Lebensskizze [Wien 1875, Selvbiografi
  • Joseph von Führich,Briefe an seine Eltern, [Freiburg 1883]
  • Biografi af V. Valentin [1885] og S. Brunner [1888])
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.