Julemarked

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Julemarked i Jena, Tyskland.
Åbningsceremoni ved Nürenberger Christkindlesmarkt.
Julemarked i Chicago 2014.

Et julemarked (også kendt som Christkindlmarkt, Marché de Noël, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket og Weihnachtsmarkt) er et gademarked der associeres med fejringen af jul i de fire uger i advent. Markederne stammer fra Tyskland, Østrig og Sydtyrol i Norditalien og Frankrigs østligste regioner; Alsace, Lorraine og Savoie.[1] Julemarkederne kan spores tilbage til senmiddelalderen i den tysktalende del af Europa og mange dele af det tidligere Tysk-romerske Rige, der også inkluderede de østlige dele af Frankrig og Schweiz. Dresdens Strietzelmarkt blev afholdt første gang i 1434. Julemarkederne i Bautzen (først afholdt i 1384),[2] Frankfurt (nævnt første gange i 1393) og München (1310) og Augsburg (1498) er endnu ældre. Wiens "December marked" var en slags forløber for julemarkedet og dateres tilbage til 1294.

I mange byer i Tyskland og Østrig starter advent typisk starten på julemarkederne eller "Weihnachtsmarkt". I Sydtyskland og Østrig kaldes de nogle gange "Christkind(e)l(s)markt" (tysk for "kristus barne marked"). Generelt afholdes de på torve og pladser og i de tilstødende gågader. På markederne sælges mad, drikke og sæsonbetonede genstande, som julepynt og vintertøj, akkompagneret af sang og dans. På dage med aftenåbent (og i nogle byer oftere) velkommer tilskuere "Christkind" (oprindeligt baby-Jesus, men oftere afbildet som en engellignende pige), der spilles af et lokalt barn. Dette foregår især på julemarkedet i Nürnberg.

Julemarkeder i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark afholdes der ligeledes julemarkeder i mange byer og særligt ved forskellige attraktioner afholdes der markeder. Dette tæller bl.a. Christiania, hvor man afholder julemarked i Den Grå Hal,[3][4] Tivoli, der hvert år har et tema til deres marked,[4][5] Den Gamle By i Aarhus,[4][6] Middelaldercentret ved Nykøbing Falster.[7][8] Flere herregårde, slotte og skoler afholder også julemarked. Dette tæller bl.a. Gram Slot[9] Næsbyholm,[10] Kronborg[11] Gisselfeld,[12] Engestofte, Gavnø Slot, Koldinghus.[4]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]