Julie Christie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Julie Christie
Julie Christie ved Guadalajara International Film Festival, 1997
Personlig information
Fulde navn Julie Frances Christie
Født Julie Frances Christie Rediger på Wikidata
14. april 1941 (82 år)
Chabua, Assam, Britisk Indien
Nationalitet Storbritannien Britisk
Ægtefælle Duncan Campbell (2007-nu)
Uddannelses­sted The Open University, City College Brighton & Hove, Central School of Speech and Drama Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Skuespiller
Aktive år 1961-nu
Nomineringer og priser
Nomineringer Oscar for bedste kvindelige hovedrolle (21. februar 1966, 22. februar 1972, 1998, 22. januar 2008) Rediger på Wikidata
Udmærkelser Oscar for bedste kvindelige hovedrolle (1965) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Julie Christie, 2006

Julie Frances Christie (født 14. april 1941) er en engelsk skuespiller. Siden starten af 1960'erne har hun været blandt de mest markante kvindelige skuespillere i England.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Julie Christie blev født i Assam i Indien, der på det tidspunkt stadig var en del af det britiske rige. Hendes far var bestyrer af en teplantage. Som ung gik hun på klosterskole i Indien, men hun rejste snart til London for at gå på dramaskole. Allerede som 20-årig i 1961 fik hun sit gennembrud i en tv-science-fiction-serie på BBC.

Snart fik hun større roller også på film. De første kom i et par film af John Schlesinger, heriblandt rollen som den amoralske Diana Scott i Darling i 1965. Filmen indbragte Christie en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. I mellemtiden havde hun spillet rollen som Lara i David Leans filmatisering af Boris Pasternaks Doktor Zhivago. Senere blev det til markante roller i François Truffauts film Fahrenheit 451, Joseph Loseys Sendebuddet og Nicolas Roegs Rødt chok.

Fra 1967 boede Julie Christie i Hollywood, hvor hun indspillede flere film med Warren Beatty, som hun også privat havde et forhold til. Da dette forhold blev afsluttet, flyttede hun i 1974 tilbage til Det Forenede Kongerige og slog sig ned på en gård i Wales. Hun spillede efterhånden færre filmroller, især i store produktioner. I løbet af 1970'erne blev hun politisk aktiv inden for dyrevelfærd, miljøbevarelse og antiatomkraftbevægelsen. Hun er aldrig blevet gift, men har haft et langvarigt forhold til journalisten Duncan Campbell siden 1979.

I de seneste år er hun i nogle tilfælde vendt tilbage til de store produktioner med roller i blandt andet Troja, Harry Potter og Fangen fra Azkaban og Finding Neverland. Hendes seneste film gav hende roller dels som den danske læge Inge Genefke i The Secret Life of Words, dels som en kvinde ramt af Alzheimers sygdom i Away from Her, som var en vennetjeneste for dennes instruktør, Sarah Polley.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Julie Christie har blandt andet indspillet følgende film:

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Forrige modtager:
 Julie Andrews 
Oscar for bedste kvindelige hovedrolle
Næste modtager:
 Elizabeth Taylor