Magnus Petersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Julius Magnus Petersen)
Magnus Petersen
Magnus Petersen i 1903
Personlig information
Født 4. september 1827 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 1. februar 1917 (89 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Vestre Kirkegård Rediger på Wikidata
Søskende Vilhelm Petersen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler, kobberstikker, kunsthistoriker, arkæolog Rediger på Wikidata
Elever Cajus Novi Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Julius Magnus Petersen (skrev sig senere Julius Magnus-Petersen; født 4. september 1827 i København, død 1. februar 1917 sammesteds) var en dansk kobberstikker og kunstarkæolog, bror til arkitekt Vilhelm Petersen.

Familie[redigér | rediger kildetekst]

Julius Magnus Petersens slægt var af skånsk oprindelse, idet hans farfar, der var våbensmed, udvandrede fra Gønge Herred til København. Faderen, Johan Daniel Petersen (død 1849), var konstruktionsassistent i søetaten og lærer ved Kunstakademiet.

Uddannelse og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Julius Magnus Petersen gennemgik Kunstakademiets skoler, erhvervede to mindre og en stor sølvmedalje og var 1857-1864 lærer ved Kunstakademiets første figurtegneskole. Tidlig vaktes hans interesse for de danske museer og biblioteker, og i en ung alder knyttedes han til disse som tegner og, efter at han havde lært sig at stikke i kobber og radere, som kobberstikker. Han tegnede og udførte, som oftest alene, alle illustrationerne til en række værker af vidt forskellig art . Til Videnskabernes Selskabs skrifter graverede han tavler med numismatiske og naturhistoriske billeder, ligeså til den svenske lærde Retzius' værker, og til det store engelske tidsskrift Archaeologia. Blandt hans raderinger må særlig mærkes en suite af omkring 30 portrætter af kendte danske mænd.

Runesten fra Horne Sogn, Ribe Amt, tegnet af Julius Magnus Petersen i De Danske Runemindesmærker af P.G. Thorsen, fra 1879

Særlig har dog hans arbejde været knyttet til Museet for nordiske Oldsager og til de store runeværker. Allerede 1845 knyttedes han til museet, og der foreligger fra hans hånd en utallig mængde sikkert og smagfuldt udførte tegninger af arkæologisk indhold. Tavlerne til George Stephens', P.G. Thorsens og Ludvig Wimmers runeværker skyldes ham, og hans arbejder på dette område udmærker sig ved den største nøjagtighed og sikkerhed. I museets tjeneste virkede han tillige som fortrinlig medarbejder ved undersøgelser af kirker og kirkelige genstande samt i de senere år som konservator af altertavler, prædikestole og epitafier. Blandt de af ham restaurerede altertavler skal særlig fremhæves Claus Bergs i Sankt Knuds Kirke, Odense, Søndersogns Kirke i Viborg, altertavlerne i Århus Domkirke, i Kolding osv. Endelig har han medvirket ved restaureringen af kalkmalerierne i de danske middelalderlige kirker, og denne side af hans virksomhed fremkaldte hans store, af talrige afbildninger ledsagede værk: Kalkmalerier i Danmark (1895). Hans kendskab til mindesmærkerne blev udvidet ved talrige rejser i ind- og udland, særlig i de skånske provinser og i hertugdømmerne (Slesvig og Holsten), fra hvilke han har hjembragt store suiter af tegninger, som opbevares på Nationalmuseet.

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Magnus Petersen ægtede 1857 Camilla Hansigne Hansen (død 1896). I 1877 fik han titel af professor, 1891 blev han Ridder af Dannebrog og 1897 Dannebrogsmand. Han er begravet på Vestre Kirkegård.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]