Junge Freiheit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Junge Freiheit (Ung frihed, forkortet JF) er en tysk liberal-konservativ ugeavis for politik og kultur. Avisen er udpræget intellektuel med en vis politisk betydning og fungerer som organ for nationalkonservative og nationalliberale strømninger, både i og uden for de to store borgerlige partier, CDU/CSU og FDP.

Den blev grundlagt i Freiburg i 1986 med Dieter Stein som chefredaktør. Bag bladet stod en gruppe studenter, der ønskede en reaktion på den venstreorienterede 68-generations stærke dominans blandt universitetslærerne.

Avisen har et oplag på ca. 35.000 og hovedkontor på Hohenzollerndamm i Berlin. Fra 1993 til 1995 udkom den i Potsdam, men redaktionen flyttede til hovedstaden efter et venstreekstremt brandattentat mod trykkeriet. Avisen er en stærk kritiker af den tyske retskrivningsreform og holder fast i den gamle retskrivning.

Avisen har tilknyttet en bred gruppe af skribenter fra højre side af det politiske spektrum og har bragt interviews med fremtrædende akademikere og politikere fra både højre- og venstresiden.

Avisens læsere er højtuddannede og læser typisk også andre aviser.

Kritik[redigér | redigér wikikode]

Avisens modstandere har anklaget bladet for at være samlingspunkt for højreekstremister. Selv om avisen selv ikke er højreekstremistisk eller modstander af demokratiet, har man[hvem?] således beskyldt den for at fungere som et brohoved mellem borgerlige demokrater og højreekstreme kræfter.

Junge Freiheit har været omtalt i den tyske efterretningstjenestes, Verfassungsschutz, rapporter i to delstater. Avisen har derefter ført en kamp for at få fjernet dette stempel. I 2005 afgjorde forbundsforfatningsdomstolen, at overvågning af avisen var et brud på pressefriheden. Junge Freiheit blev repræsenteret af den tidligere tyske rigsadvokat og FDP-politiker, Alexander von Stahl, som er en af avisens aktive støtter.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Alexander von Stahl: Kampf um die Pressefreiheit. Chronologie eines Skandals. Die Verfassungsbeschwerde der Wochenzeitung 'Junge Freiheit' wegen Verletzung der Meinungs- und Pressefreiheit durch Verfassungsschutzberichte des Landes NRW. Reihe Dokumentation, Edition JF, Berlin 2003/2004, Band 5-7: ISBN 3-929886-15-4, ISBN 3-929886-17-0, ISBN 3-929886-18-9

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]