Juridiske termer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Dette er en liste over juridiske termer der ikke berettiger en hel Wikipedia-artikel i sig selv. De enkelte termer omdirigeres hertil.

  • Fordring: Et tilgodehavende, typisk penge. Ofte støttes dette af et gældsbrev, se dette. Begrebet Simple fordringer benyttes om fordringer, når der ved overdragelse til en ny kreditor ikke er nogen forskel på retsstillingen for den nye og den gamle kreditor. Princippet er beskrevet gældsbrevslovens § 27. Modsætningen hertil er negotiable fordringer (omsætningsgældsbreve), hvor en erhverver af fordringen i nogle tilfælde kan opnå en bedre retsstilling, end hans hjemmelsmand havde. Negotiabilitet kræver lovhjemmel. De nærmere regler fremgår af gældsbrevsloven §§ 11-25 samt en række specielle lovregler, checkloven, vekselloven etc. Nogle enkelte typer fordringer er uoverdragelige eller kan først overdrages, når de er forfaldne til betaling. Det gælder f.eks. krav på arv efter endnu levende personer og udbetalinger fra lønmodtagernes garantifond.
  • I de tilfælde, hvor en erhverver af en fordring opnår en bedre retsstilling end hans forgænger som kreditor, indebærer det selvsagt, at en 3. person mister nogle rettigheder. Det kan eksempelvis være, at debitor ikke længere skylder beløbet, fordi fordringen allerede er opfyldt (når man betaler en negotiabel fordring skal man altså sørge for at udleveret gældsbrevet, checken etc.). I så fald taler man om, at indsigelsen extingveres, dvs. udslukkes. Hvis 3. personen bevarer sine rettigheder taler man om, at han vindicerer sine rettigheder.
  • Gældsbrev: En skriftlig skyldnererklæring på et specifikt beløb, dvs. erkendelse af at skylde beløbet. Erklæringen skal være ensidig og uden betingelser, sammenlign evt. med aftale.
  • Løsøre: Objekter der ikke er fordringer eller fast ejendom, typisk ting der ikke naturligt anses at høre til den faste ejendom. Maskiner er således ikke løsøre, hvis de indgår i driften af erhvervsvirksomheden (se Tinglysningslovens §§37-38).
  • Juridiske personer:
  • Fysiske personer:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Jura Stub
Denne juraartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.