Juris Kronbergs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Juris Kronbergs (9. august 1946 i Stockholm i Sverige) er en lettisk-svensk digter, oversætter og freelance journalist.

Kronbergs fødtes ind i en familie bestående af lettiske flygtninge, der flygtede fra den sovjetiske besættelse i Baltikum; hans far var maleren Rūdolfs Kronbergs. Han studerede nordiske og baltiske sprog samt litteraturhistorie ved Stockholms Universitet, og han har udgivet bøger siden midten af 1960'erne. Kronbergs har arbejdet som lettisk-svensk oversætter for både den svenske regering og Nordisk Ministerråd, desuden virkede han som lettisk kulturattaché ved den lettiske ambassade i Stockholm i en ti-årig periode.

Kronbergs skriver og taler ubesværet både lettisk og svensk, og oversætter fra og til begge sprog. Han er den førende oversætter af lettisk litteratur til svensk, og har oversat lettiske folkesange samt værker af Strēlerte, Belševica, Ziedonis, Skujenieks og andre lettiske digtere. Han har modtaget flere vigtige litterære priser fra Letland, og Juris Kronbergs udnævntes den 26. oktober 1998 til Officer af Trestjerneordenen af den daværende lettiske præsident Guntis Ulmanis.[1] Han har også modtaget den svenske nordstjerneorden.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ (på lettisk) (doc)Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvoto personu reģistrs. Letlands Præsidentkancelli. Hentet 8. oktober 2011. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ForfatterStub
Denne forfatterbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
LetlandStub
Denne artikel relateret til Letland er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump