Just Holm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Just Holm
Just Holm by Johannes Hauerslev.jpg
Just Holm
Foto: Johannes Hauerslev
Personlig information
Fødselsdato 8. maj 1815Rediger på Wikidata
Fødested RandersRediger på Wikidata
Dødsdato 20. marts 1907 (91 år)Rediger på Wikidata
Dødssted FrederiksbergRediger på Wikidata
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Just Jean Christian Holm (8. maj 1815 i Randers20. marts 1907Frederiksberg) var en dansk portrætmaler.

Just Holm var søn af regimentskirurg Just Christian Holm og Jeannette Margrethe Strambou, født Suenson. Han besøgte den lærde skole i Randers, men opgav studeringerne for at blive maler, særlig portrætmaler, et fag, han viste anlæg for. Han kom derfor til København og fik adgang til Kunstakademiet, hvor han 1835 avancerede til modelskolen og 1838 vandt den lille sølvmedalje. I tiden 1840-43 var han for egen regning udenlands og opholdt sig navnlig i München og Paris. Han begyndte at udstille i 1837 og var i en lang årrække en søgt portrætmaler; navnlig yndedes hans portrætter i halv naturlig størrelse. Blandt hans arbejder kan fremhæves, foruden en del børneportrætter, et billede, Gruppeportræt af 11 læger fra 1848, Frederiksborg Museum. Ved siden heraf malede han, navnlig efter rejsen i udlandet, nogle enkelte genrebilleder. Han udstillede sidste gang i 1884. Han var tegnelærer ved de forenede kirkeskoler 1864-82. Holm forblev ugift.

Just Holm indtog en ledende stilling inden for Den Danske Frimurerorden og har portrætteret flere andre frimurere.[1]

Han er begravet på Solbjerg Parkkirkegård.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ H.O., "Just Holm", i: Merete Bodelsen og Povl Engelstoft (red.), Weilbachs Kunstnerleksikon København: Aschehoug 1947-52. Se også Nordisk Frimurertidende, II, 1889-90, 1-5.


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]