Jyllinge Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jyllinge Kirke
Jyllinge kirke.jpg
Jyllinge Kirke
Generelt
Opført Begyndelsen af 1100-tallet
Geografi
Adresse Kirkestræde 9, 4040 Jyllinge
Sogn Jyllinge Sogn
Pastorat Jyllinge Pastorat
Provsti Roskilde Domprovsti
Stift Roskilde Stift
Kommune Roskilde Kommune
Eksterne henvisninger
www.jyllingekirke.dk
Oversigtskort

Jyllinge Kirke er en kirke i Jyllinge, Jyllinge Sogn i den tidligere Gundsø Kommune, nu Roskilde Kommune. Den fungerer endvidere som vejkirke.

Kirken er beliggende lige øst for Bygaden og dermed i udkanten af den oprindelige bebyggelse, men hævet over denne på en bakke med udsigt over Roskilde Fjord og Eskilsø. Den ældste del af kirkegården, der er udvidet mod øst, er indhegnet af en ældre, formentlig senmiddelalderlig kampestensmur. I det nordvestlige hjørne er der en låge med fals på indersiden og tidligere tillige en bue. I vest er indgangen gennem en moderne port.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Under middelalderen hørte kirken under Æbelholt Kloster, som frem til omkring 1175 lå på Eskilsø, og den munk eller præst, der var bestyrer af klosterets ladegård på Eskilsø, ar også den, som forrettede gudstjenesten i kirken.

Under reformationen blev kirken inddraget, men kom efterfølgende til at høre under Roskildegård. Gundsømagle Kirke fungerede som annekskirke til Jyllinge Kirke, og i 1687 blev de sammen overdraget fra kronen til generalfiskal Jørgen Landorph, samt justits- og kancelliråd Vilhelm Mule.

De to kirker delte siden ejere og hørte senere begge under Hejnstrupgård i Gundsømagle Sogn. Kirken overgik til selveje 10. september 1920.

Sagnet om lindormen er også knyttet til Jyllinge Kirke.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]