Kås (Jammerbugt Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kås
Kaas 2010 ubt-1.JPG
Gadeparti fra Kås
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Nordjylland
Kommune: Jammerbugt Kommune
Sogn: Jetsmark Sogn
Postnr.: 9490 Pandrup
Demografi
Kås by: 2.558[1] (2017)
Kommunen: 38.581[1] (2017)
 - Areal: 872,92 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.jammerbugt.dk
Oversigtskort

Koordinater: 57°11′33″N 9°40′8″E / 57.19250°N 9.66889°Ø / 57.19250; 9.66889

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kås (flertydig).

Kås (eller Kaas) er en by i Vendsyssel med 2.558 indbyggere (2017)[1], beliggende i Jetsmark Sogn. Byen hører til Jammerbugt Kommune og ligger i Region Nordjylland. Kås er naboby til Pandrup. Pr. 1. januar 2010 blev Kås af Danmarks Statistik betragtet som sammenvokset med Moseby, hvilket betød at byens indbyggertal blev øget med godt 600 indbyggere.

Kås har tre hovedgader, der leder til hver sin by. Den længste hedder Langgade og fører til Moseby, en anden hedder Nørregade og fører nordpå til Pandrup, og en tredje Brogårdsgade der fører mod øst til Aabybro. I den nordvestlige del ligger en række små parcelhusveje, hvor man bl.a. finder Jetsmark Centralskole. Den syd-østlige del af byen ligner meget den nordvestlige del, med mindre parcelhuse. Den nordøstlige del er mest præget af gårde, store villaer og parcelhuse. Den sydvestlige del minder om en forstad til en storby med store parcelhuse og megen trafik.

Kås har knap så mange forretninger som sin naboby, Pandrup. Der findes et supermarked, to frisører, to solcentre, et pizzeria, en tankstation, slagter, en pub og en lille butik med nipsting.

Indholdsfortegnelse

Skolen[redigér | redigér wikikode]

Jetsmark Centralskole har omkring 300 elever og en lærerstab på ca. 50. Skolen har børnehaveklasse, en førsteklasse, en andenklasse, en tredjeklase, en fjerdeklasse, to femteklasser, to sjetteklasser, en syvendeklasse, to ottendeklasser, fire niendeklasser, en tiendeklasse, tre specialklasser og en erhvervsklasse. Fra og med ottende klasse tilføres Jetsmark Centralskole ekstra elever fra Pandrup og Moseby.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kås er formentligt et gammel bysted, som har ligget her siden vikingetiden. Man mener, at byen engang har strakt sig til det nuværende Pandrup, da den gamle kirke var omtrent ligeså gammel.

Kås nævnes første gang på et kort fra 1600-tallet under navnet Kaaesz.

I årene 1925-26 opførtes her en briketfabrik, som var den førte af sin art i Danmark. Fabrikken gik konkurs i 1929, hvorefter staten overtog fabrikken og fik gang i produktionen igen. [2]

I 1933 skete der en kraftig eksplosion i fabrikken som lagde den i ruiner, men den blev dog hurtigt genopbygget. Under og efter anden verdenskrig havde fabrikken gyldne tider, og da produktionen var på sit højeste var der 600 ansatte. Manglende efterspørgsel og mangel på adgang til mosejord var skyld i, at fabrikken blev lukket i 1966.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Vitskøl Kloster Stub
Denne artikel om geografi i Jammerbugt Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi