Kæmpebalsamin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kæmpe-Balsamin
Impatiens glandulifera Royle (7677059600).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ericales (Lyng-ordenen)
Familie Balsaminaceae (Balsamin-familien)
Slægt Impatiens (Balsamin)
Art I. glandulifera
Videnskabeligt artsnavn
Impatiens glandulifera
Royle
Hjælp til læsning af taksobokse

Kæmpebalsamin (Impatiens glandulifera), ofte skrevet kæmpe-balsamin, er en enårig, 1-2,5 meter høj plante i balsamin-familien. Den har tilspidsede blade og 2,5-4 cm lange blomster, der er purpurbrune til røde.

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark findes kæmpebalsamin hist og her forvildet i løvskove, parker og på affaldspladser. Den blomstrer juli til september.[1]

Kæmpebalsamin stammer oprindeligt fra det vestlige Himalaya. Den er indført som prydplante, men har forvildet sig i naturen. Første gang kæmpebalsamin blev fundet forvildet i Danmark var i 1888.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Det er en meget høj og kraftig urt der bliver 1-2,5 m høj. Stænglen er kraftig, halvt glasklar og rødlig. Blade er lancetformede med takket bladrand, de er modsat- eller kransstillede. Blomsten er mørk pink (sjældnere hvid), det bagerste bægerblad er rødligt med mørke prikker og en kort spore.

Forvekslingsmuligheder[redigér | rediger kildetekst]

I Danmarks skove vokser også springbalsamin (Impatiens noli-tangere), som muligvis kan forveksles med kæmpebalsamin. Men denne plante er meget mindre (25-50 cm) og har gule blomster. Bladenes rand er rundtakket modsat kæmpebalsamin, hvis blade er mere skarpt takket.

Formering[redigér | rediger kildetekst]

Arten er enårig og sætter mange frø. Frøene spirer stort set alle i det følgende eller næstfølgende år. Frøene sidder i en kapsel som springer op, når den er moden. Herved slynges frøene vidt omkring.

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark trives den bedst på fugtige, næringsrige lokaliteter. Den vokser i krat ved strand, langs søer, vandløb og moser, på affaldspladser og i vejkanter. Den er delvis skyggetolerant og optræder således også i løvskove. Ligeledes dyrkes den i haver.

Invasiv art[redigér | rediger kildetekst]

Kæmpebalsamin anses for at være en invasiv art og ønskes bekæmpet. Arten er en effektiv frøspreder og kan hurtigt danne tætte bestande. Kæmpebalsamin kan udkonkurrere hjemmehørende plantearter. Planten vokser hurtigt og danner bestande, der hurtigt regenererer, når de er slået ned. Den ser ud til at reagere positivt på øget CO2 og temperatur.

Status for bekæmpelse[redigér | rediger kildetekst]

Kæmpebalsamin er nem at bekæmpe ved oprykning i de første uger efter fremspiring. Planten bør bekæmpes senest inden blomstring, så den ikke får mulighed for at producere frø. [2]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.
  2. ^ Bekæmpelse af kæmpe-balsamin Arkiveret 5. maj 2015 hos Wayback Machine på naturstyrelsen.dkWikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: