Kærgård Klitplantage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Esehus nær stranden i Kærgård Klitplantage

Kærgård Klitplantage er en plantage, der ligger mellem Vejers Strand og Henne Strand ud til Nordsøen.

Den er især kendt for at have et af Danmarks mest forurenende giftdepoter. Forureningen er knyttet til 6 gruber, hvor Grindstedværket deponerede sit spildevand og kemiske affald i perioden 1956-1973. Fra ca. 1960 til 1965 deponerede Esbjerg Kemi også affald i området fra virksomhedens produktion af sprøjtemidler. Denne deponering fandt fysisk sted syd for Grindstedværkets deponeringer.

Det drejer sig om ganske store mængder kemikalier, bl.a. 340 tons klorerede opløsningsmidler. De grå tankbiler kørte dagligt fra Grindstedværket via Varde til Kærgård Klitplantage. Den samlede mængde spildevand er skønnet til 286.000 m3[1], hvilket har medført en så stor en ophobning, at der siver adskillige tons forurenet materiale ud i Nordsøen hvert år. Forureningen består bl.a. af cyanid, tjære og tungmetaller, herunder kviksølv. I 1964 udstedte embedslægen derfor et badeforbud ved plantagen.

Indtil 1. januar 2007 havde Ribe Amt ansvaret for jordforueningen i området, men som følge af kommunalreformen overgik ansvaret til Region Syddanmark, der planlægger en større oprensning af området. I 1981 og 1988 foretog Miljøstyrelsen og Ribe Amt en oprensning af de dele af området, hvor Esbjerg Kemi deponerede sit affald.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°41′N 8°10′Ø / 55.683°N 8.167°Ø / 55.683; 8.167

DanskSpire
Denne artikel om et dansk naturområde er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Landskab