Kærlighed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 24. jan 2015, 18:10 af Pugilist (diskussion | bidrag) Pugilist (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved EPO, fjerner ændringer fra 94.138.80.65 (diskussion | bidrag))
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Kærlighed er et vidt begreb, men i daglig tale forstås det normalt som en varm inderlig følelse af hengivenhed og respekt over for et andet menneske.

Der skelnes mellem 4 typer kærlighed, nemlig Eros-Kærlighed, der er kærlighed mellem par – hvor en fysisk/kropslig tiltrækning er tilstede og det er denne betydning de fleste vil forbinde ordet med. (Her kan henvises til bogen: The Four Loves af C. S. Lewis)

Den anden type kærlighed kaldes Agape-Kærlighed´, og her bruges dette om det at holde af og være knyttet til et andet menneske, især familiemedlemmer eller nære venner. Også kæledyr kan være genstand for kærlighed. I mere overført forstand kan der bestå en slags kærlighedsrelation til ting eller situationer. Her omtales kærligheden ofte mere overfladisk eller metaforisk, som i vendingen "jeg elsker duften af nybagt brød". Endelig kan der for religiøse mennesker være tale om en kærlighed til Gud, og særligt i kristendommen er næstekærlighed et centralt begreb. (Her kan henvises til bogen: The Four Loves af C. S. Lewis)

Det at nære en kærlighed til et andet væsen kaldes at elske (kan dog også henvise til at have samleje). Dette er en eksistentiel følelse, som er svær at definere. Selv om det modsatte af kærlighed efter sigende ikke er had, men ligegyldighed.

Den tredje type kærlighed er philia (philia, φιλία.

Den fjerde type kærlighed er storge (storge, στοργή).

Se også

Eksterne henvisninger

ArtikelstumpStub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.