Kōbō Abe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kōbō Abe
Postmodernismen

1954
Personlig information
Født 安部公房 Rediger på Wikidata
7. marts 1924 Rediger på Wikidata
Kita, Japan Rediger på Wikidata
Død 22. januar 1993 (68 år) Rediger på Wikidata
Tokyo, Japan Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjertestop Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Tokyo Universitet Rediger på Wikidata
Medlem af American Academy of Arts and Letters,
American Academy of Arts and Sciences Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Prosaist, science fiction-forfatter, dramatiker, filminstruktør, manuskriptforfatter, fotograf, forfatter, digter, romanforfatter Rediger på Wikidata
Kendte værker Kvinden i Sandet Rediger på Wikidata
Genre Drama, absurd litteratur, prosa Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Kishida Teaterpris (1958),
Kunstvalg (1972),
Tanizaki-prisen (1967),
Akutagawa-prisen (1951),
Fellow of the American Academy of Arts and Sciences med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kōbō Abe (født 7. marts 1924, død 22. januar 1993) var en japansk forfatter dramatiker og filosof. Han anses for at være en af ​​de mest betydningsfulde japanske forfattere i det 20. århundrede og blev kendt både i Japan og internationalt for sine unikke og eksistentielle værker.

Abe begyndte sin karriere som maler og scenograf, men fandt hurtigt sin passion for skrivning. Han debuterede som forfatter i 1947 med romanen Karmas forbrydelse og skrev sidenhen en række bemærkelsesværdige værker.

Hans litterære stil er præget af surrealistiske elementer, dystopiske universer og en dyb eksistentiel uro. Abe udforskede ofte temaer som fremmedgørelse, identitet og menneskets forhold til teknologi og samfundet. Hans værker skildrer ofte absurde og mareridtslignende situationer og udfordrer læserens opfattelse af virkeligheden.

Nogle af Abe's mest berømte værker inkluderer romanen Kvinden i klitterne, der blev udgivet i 1962. Denne roman, der blev oversat til flere sprog, fik stor international anerkendelse og blev senere filmatiseret af Hiroshi Teshigahara. Abe skrev også skuespil som "The Man Who Turned into a Stick" og "Friends", der ofte blev opført på teaterscener i Japan.

Abe modtog flere priser i løbet af sin karriere, herunder Tanizaki-prisen og Yomiuri-Litteraturprisen. Hans indflydelse på japansk litteratur og eksperimenterende skrivestil har fortsat at inspirere generationer af forfattere både i Japan og internationalt.

Kōbō Abe's originale og tankevækkende værker har sikret ham en plads som en af ​​de mest indflydelsesrige og nyskabende forfattere i japansk litteraturhistorie.

ForfatterSpire
Denne forfatterbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi