K2

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se K2 (flertydig). (Se også artikler, som begynder med K2)
K2's facade mod syd set fra gletsjeren Concordia og med Abruzzi Ridge som den bjergkam, der strækker sig ind i billedet fra højre. Bottleneck er den stejle og vanskelige passage der ses på billedet lidt neden for toppen til højre.

K2, også kendt som Mount Godwin-Austen eller Chogori, er verdens næsthøjeste bjerg, 8611 m højt, og ligger i bjergkæden Karakoram i den pakistansk kontrollerede del af Kashmir.

Bjerget blev første gang besteget i 1954, af italienerne Achille Compagnoni og Lino Lacedelli og det anses for at være et af de sværeste bjerge i verden at bestige. Skønt der findes flere end 10 forskellige ruter op ad de syv hovedkamme, der strækker sig op mod toppen, foregår stort set alle ekspeditioner fra den pakistanske side, hvor hovedparten af bjergbestigningsekspeditionerne går op ad bjergkammen Southeast Ridge, som også kaldes Abruzzi Ridge. Men selvom ruterne fra den kinesiske side er yderst vanskelige, er der stort set hvert år et par ekspeditioner, som giver sig i kast med en af de teknisk vanskelige ruter op ad bjergets nordside.

Risiko og tragedie[redigér | rediger kildetekst]

I takt med den stigende sværhedsgrad øges også risikomomentet, og der er kun plads til et mindre antal samtidige ekspeditioner, og mange ekspeditioner har få deltagere. I alt har blot 280 personer besteget K2 ved udgangen af november 2007, mens omkring 2.600 på samme tidspunkt har besteget Mt. Everest. Mindst 75 personer er omkommet under bestræbelserne på at bestige bjerget, senest er 11 personer fra flere forskellige ekspeditioner den 3. august 2008 rapporteret omkommet da en stor isblok rev sig løs og ramte de omkomne eller rev dem eller deres reb med sig. Tragedien udspillede sig den 1. august ved passagen Bottleneck (se billedet) i ca. 8000 meters højde, da hovedparten af de ramte var på vej ned fra toppen efter at have besteget bjerget. En del af de omkomne befandt sig da over isskredet, men med begrænsede muligheder for at komme ned, da mange reb var revet med af isblokken. Højden, vejrforholdene og vanskelige kommunikationsforhold gjorde det vanskeligt eller umuligt at etablere redningsaktioner.[1] [2] 11 døde og 4 blev reddet.[3] I alt ni ekspeditioner var på bjerget på det tidspunkt tragedien udspillede sig.

Noter og referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "At least nine climbers die on K2: tour operators – AFP, 3. august 2008". Arkiveret fra originalen 9. marts 2012. Hentet 9. marts 2012.
  2. ^ Eleven climbers feared dead on K2 – BBC, 3. august 2008
  3. ^ Climber: 11 killed after avalanche on Pakistan's K2 - CNN.com

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]


BjergSpire
Denne artikel om et bjerg eller en bjergkæde er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Pakistans geografiSpire
Denne artikel om Pakistans geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 35°52′52″N 76°30′48″Ø / 35.8811°N 76.5133°Ø / 35.8811; 76.5133