Kaj Henning Schmidt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kaj Henning Schmidt (? - ?) var en dansk modstandsmand og senere lærer[1], han planlage sabotager og stod for nogen af BOPAs største aktioner, blandt andet sabotagen mod Radiofabrikken Always.[2] Han havde dæknavnet Niels.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Schmidt tog i 1939 til Finland med en kammerat for at blive frivillig i Vinterkrigen, men blev ikke hvervet. Da den tyske besættelse af Danmark begyndte, befandt Schmidt sig i Sverige, hvorfra han forsøgte at komme til Norge for at deltage i modstandskampen der. Dette lykkedes dog ikke. I Danmark kom han med i modstandsgruppen BOPA, hvor han blev gruppeleder og var med til at planlægge og udføre flere store sabotageaktioner. Blandet andet var han med i sabotagen mod Radiofabrikken Always, og han smuglede sammen med en kammerat 75 kg sprængstof ind på våbenfabrikken Riffelsyndikatet, hvor han arbejdede som værktøjsmager.[3]

Han flygtede efter flere store aktioner til Sverige, men vendte tilbage og blev anholdt på Anholt af en dansk betjent den 12. januar 1944. Han var i Frøslevlejren krigen ud. Efter krigen levede Schmidt en omflakkende tilværelse, indtil han valgte og læse til lærer på Københavns Aftenseminarium. Efter en hjerneblødning kom Schmidt i 1998 på plejehjemmet Bernadottegården, hvor han afgik ved døden nogle år efter.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Kaj Henning Schmidt i Frihedsmuseets modstandsdatabase

  1. ^ Modstandsdatabasen
  2. ^ Aage-straffe.dk, afsnit om "Niels"
  3. ^ Aage-straffe.dk - Vagabond - Kapitel 3
DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi