Kakhovskereservoiret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kakhovskereservoiret
ukrainsk: Каховське водосховище
Kakhovskereservoiret med dæmningen ved Nova Kakhovka
Kakhovskereservoiret med dæmningen ved Nova Kakhovka
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Område Dnipropetrovsk, Kherson og Zaporizjzja oblast[1]
Type Vandkraftsreservoir
Tilløb Dnepr
Kinska
Bazavluk
Afløb Dnepr
Nordkrim kanalen
Dnepr-Kryvyj Rih kanalen
Maks. længde 230 km[1]
Maks. bredde 25 km[1]
Overfladeareal 2.155 km²[1]
Middeldybde 8,4 m[1]
Maks. dybde 36 m
Vandvolumen 18,2 km³[1]
Oversigtskort

Kakhovskereservoiret (ukrainsk: Каховське водосховище, tr. Kakhovske vodoskhovysjtje) er et vandreservoir på Dnepr, opkaldt efter byen Kakhovka i Ukraine. Reservoiret er beliggende i Zaporizjzja, Dnipropetrovsk og Kherson oblast. Dæmningen blev bygget i 1955-1958[1] som en del af Kakhovka vandkraftværket.

Reservoiret har et areal på 2.155 km²,[1] er 230 km[1] langt, har en bredde på maksimalt 25 km,[1] og har en gennemsnitlig dybde på 4,4 meter.[1] Den samlede vandmængde er 18,2 km³.[1]

Vandkraftværket har en installeret effekt på 357 MW og producerer 1,4 TWh per år. Fra reservoiret udgår Kakhovskykanalen, Nordkrim kanalen og Dnepr-Kryvyj Rih kanalen. Reservoiret benyttes i øvrigt til kunstvanding og vandforsyning, fiskeri og sejlads. Med etablering af reservoiret blev der skabt en dybtvandsrute, der tillader oceangående skibe at sejle op ad Dnepr. Den vigtigste havn ved reservoiret er Nikopol i Dnipropetrovsk oblast.

Kakhovka vandkraftværk 2013

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Den store sovjetiske encyklopædi: Каховское водохранилище (dansk: ~ Kakhovskereservoiret), hentet 24. august 2015 (russisk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ukraines geografiSpire
Denne artikel om Ukraines geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi