Kakhovskereservoiret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel kan blive påvirket af en aktuel begivenhed
Informationerne i artiklen kan blive ændret hurtigt, som begivenheden skrider frem. Indledende nyhedsrapporter kan være upålidelige. De seneste ændringer på denne artikel reflekterer muligvis ikke den mest aktuelle information.
Kakhovskereservoiret
ukrainsk: Каховське водосховище
Kakhovskereservoiret med dæmningen ved Nova Kakhovka
Kakhovskereservoiret med dæmningen ved Nova Kakhovka
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Område Dnipropetrovsk, Kherson og Zaporizjzja oblast[1]
Type Vandkraftsreservoir
Tilløb Dnepr
Kinska
Bazavluk
Afløb Dnepr
Nordkrim kanalen
Dnepr-Kryvyj Rih kanalen
Maks. længde 230 km[1]
Maks. bredde 25 km[1]
Overfladeareal 2.155 km²[1]
Middeldybde 8,4 m[1]
Maks. dybde 36 m
Vandvolumen 18,2 km³[1]
Oversigtskort

Kakhovskereservoiret (ukrainsk: Каховське водосховище, tr. Kakhovske vodoskhovysjtje) er et vandkraftsreservoirfloden Dnepr i Ukraine.

Reservoiret er opkaldt efter byen Kakhovka og er beliggende i oblasterne Zaporizjzja, Dnipropetrovsk og Kherson. Det opstod, da det Kakhovske Vandkraftværk blev bygget og var færdigt i 1958.[1] Dæmningen, der skaber reservoiret, blev ødelagt den 6. juni 2023 under den russisk-ukrainske krig.[2]

Reservoiret har et areal på 2.155 km²,[1] er 230 km[1] langt, har en bredde på maksimalt 25 km,[1] og har en gennemsnitlig dybde på 4,4 meter.[1] Den samlede vandmængde er 18,2 km³.[1]

Fra reservoiret udgår Kakhovskykanalen, Nordkrim kanalen og Dnepr-Kryvyj Rih kanalen. Reservoiret benyttes i øvrigt til kunstvanding og vandforsyning, fiskeri og sejlads. Med etablering af reservoiret blev der skabt en dybtvandsrute, der tillader oceangående skibe at sejle op ad Dnepr. Den vigtigste havn ved reservoiret er Nikopol i Dnipropetrovsk oblast.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Den store sovjetiske encyklopædi: Каховское водохранилище (dansk: ~ Kakhovskereservoiret), hentet 24. august 2015 (russisk)
  2. ^ Bugge, Mathilde (6. juni 2023). "Vandet stiger, efter dæmning blev sprængt i luften: 16.000 personer i farezonen". dr.dk. Hentet 6. juni 2023.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ukraines geografiSpire
Denne artikel om Ukraines geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi