Kalendarium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kalendarium (af lat., calendae den første dag i måneden) kaldes de kirkelige festfortegnelser, som er en ligefrem fortsættelse af de hedensk-romerske, idet man i 4. og 5. århundrede begyndte i disse at indføre de kristelige festdage.

I Nordafrika begyndte man allerede i 3. århundrede med en kirkelig fortegnelse over helgendagene ordnede efter datoerne. Det ældste bevarede kalendarium er fra 354 og er en martyrfortegnelse, martyrologium, men i den findes dog også juledag og Peters stolfest, som er 22. februar.

De første kalendarier er lokale helgenfortegnelser, men jo mere katolsk kirken blev, des mere ensartet blev kalendarierne, og 1568 gjorde Pave Pius V det romerske kalendarium til den katolske kirkes, som trykkes sammen med breviaret og missalet, præstens bog med gudstjenestens tekster; deri indføjes så de nye helgendage, og de lokale menigheder kan indføje deres egne helgener.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilde[redigér | redigér wikikode]Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.