Kamjanskereservoiret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kamjanskereservoiret
ukrainsk: Кам'янське водосховище
Satelitbillede af Kamjanskereservoiret
Satelitbillede af Kamjanskereservoiret
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Område Kirovohrad, Poltava og Dnipropetrovsk oblast[1]
Type Vandkraftsreservoir
Tilløb Dnepr
Vorskla
Psel
Afløb Dnepr
Maks. længde 140 km[1]
Maks. bredde 20 km[1]
Overfladeareal 567 km²[1]
Middeldybde 4,3 m[1]
Maks. dybde 16 m
Vandvolumen 2,45 km³[1]
Oversigtskort

Kamjanskereservoiret (ukrainsk: Кам'янське водосховище, tr. Kamjanske vodoskhovysjtje) er et vandreservoir på Dnepr, opkaldt efter byen Kamjanske i Ukraine, som er beliggende i Kirovohrad, Poltava og Dnipropetrovsk oblast. Reservoiret blev skabt i 1963-65[1] ved opførelsen af Dniprodzerzjynsk vandkraftværket.

Reservoiret har et areal på 567 km²[1], er 140 km[1] langt, har en bredde på maksimalt 20 km,[1] og har en gennemsnitlig dybde på 4,3 meter.[1] Den samlede vandmængde er 2,45 km³.[1]

I forbindelse med opførelsen af vandkraftværke blev mange beboere forflyttet. De fleste af dem fik senere nybyggede lejligheder af den sovjetiske stat på bredden af det nydannede reservoir.

Vandkraftværket har en installert effekt er 352 MW og producerer 1,328 TWh per år. Ud over elproduktion benyttes reservoiret benyttes til rekreation og fiskeri. Byerne Horisjni Plavni og Verkhnjodniprovsk på bredden af Kamjanskereservoiret.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Den store sovjetiske encyklopædi: Каневское водохранилище (dansk: ~ Kamjanskereservoiret), hentet 21. august 2015 (russisk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ukraines geografiSpire
Denne artikel om Ukraines geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi