Karin A

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En del af de våben der blev fundet på Karin A


Karin A (også Kanine A) var en 4.000 ton fragtskib med 50 ton våben der blev opbragt af Israel Defense Forces (IDF) den 3. januar 2002.

Destination[redigér | redigér wikikode]

Våbenladningen var højest sandsynligvis på vej til det palæstinensiske hjemmestyre på Gazastriben – hvilket ville have været et brud på Oslo-aftalen. Imidlertid benægtede den palæstinensiske leder Yassir Arafat ethvert kendskab til sendingen. Nogle andre kilder antyder at våbnene kunne have været på vej til Hizbollah i Libanon[1].

Ladning[redigér | redigér wikikode]

Skibet alene havde en værdi på omkring $400.000, og den civile last brugt til at skjule våbenladningen omkring $3.000.000. Skibets egentlige last, våbnene, havde en værdi på omkring $15.000.000. Våbnene bestod af bl.a. Katjusja-raketter, mortérer, snigskytte geværer, ammunition, landminer, panserværnsmissiler så vel som 2,5 ton koncentreret sprængstof. Generalmajor Yedidya Yaari, leder af det israelske søværn, oplyser at våbnene var pakket i 83 containers indpakket i vandtæt plastik og ophængt på bøjer der kunne holde dem flydende og tillade aflastning og opsamling til søs.

Kl. 04:45 den 3. januar overraskede og stormede israelske marinespecialenheder Karin A i det Røde Hav omkring 500 kilometer fra Israel. Israelerne fik overtaget skibet og sejlede det til havnebyen Eilat i løbet af natten den 4. januar.

Kaptajnen på skibet var Omar Akawi – en Fatah-aktivist siden 1976, og tidligere medlem af den palæstinensiske ledelse. Ifølge det libanesiske dagblad The Daily Star så var køberen af våbnene Adel Salameh (Adel 'Moghrabi`) – en tidligere medlem af Yassir Arafats inderkreds indtil de tidligere 1980ere.

Ifølge israelske kilder var skibet købt i Libanon, sejlet til Iran hvor det blev lastet med våben på øen Kish. Derfra var det sejlet gennem Omanbugten, det Arabiske Hav, Adenbugten og det Røde Hav.

References[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ The Strange Affair of Karine-A, Brian Whitaker, Guardian Unlimited, January 21 2002.

External links[redigér | redigér wikikode]