Karl August Böttiger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Karl August Böttiger (8. juni 1760 i Reichenbach17. november 1835) var en tysk arkæolog, far til Karl Wilhelm Böttiger.

Fra 1791 var Böttiger rektor for gymnasiet i Weimar, hvor han tog del i det bevægede åndelige liv, udgav litterære tidsskrifter og selv skrev mange kritiske og litterære artikler. Efterhånden indvikledes Böttiger i forskellige stridigheder og rivninger, som gjorde ham ked af opholdet i Weimar. I 1804 blev han forflyttet til Dresden, hvor han i en lang årrække (fra 1814) var direktør for antiksamlingen og holdt forelæsninger over klassisk arkæologi.

Böttiger var meget belæst og skrev meget let. I et stort antal afhandlinger, der til dels udkom i tidsskrifter og skoleprogrammer, har han behandlet en mængde filologiske og arkæologiske emner. Hans arbejder er dog nu forældede og læses næsten ikke mere. Som de vigtigste kan nævnes: »Sabina oder Morgenscenen im Putzzimmer einer vornehmen Römerin« (1806); »Amalthea oder Museum der Kunstmythologie« (3 Bd, 1820-25); »Ideen zur Kunstmythologie« (I 1826, II 1836). Efter B.s Død blev hans »Kleine Schriften« udg. ved Sillig i 3 Bd, 1837-38 (heri en Liste over alle B.s Afh.).

Kilder[redigér | redigér wikikode]