Karl Ferdinand Sohn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Julius Hübners portræt skåret ud af tripelportrættet Carl Friedrich Lessing, Carl Sohn, og Theodor Hildebrandt af Karl Ferdinand Sohn, 1839, Alte Nationalgalerie.

Karl Ferdinand Sohn (10. december 1805 i Berlin25. november 1867) var en tysk maler, far til Richard og Karl Rudolph Sohn, onkel og svigerfader til Wilhelm Sohn.

Sohn fulgte 1826 med sin lærer Schadow til Düsseldorf. Efter en længere udenlandsrejse, bl.a. til Italien, blev han 1832 lærer ved Dusseldorf-Akademiet. Hans mangeårige virksomhed her (fra 1838 professor) satte sit præg på Düsseldorfskolen. Han var lyrisk romantiker, øste sit stof fra litterære kilder (Torquato Tasso, Goethe etc), malede med forkærlighed skønne kvinder og rådede over en teknik, der fra den tids standpunkt syntes fremragende ved farvernes bløde sammensmeltning og den fine karnationsbehandling. Det stærkt sentimentale og sødlige i hans kunst føltes af samtiden som et plus i værdi. Hans arbejder nød stort ry: De to Leonora'er (Raczynski-Samlingen), Hylas' Rov (et af Sohns første værker), Romeo og Julie, Loreley, Tasso og de to Leonora'er (Oslo-galleriet) etc. Mange kvindeportrætter. Hans blomstringstid falder i 1830'erne og 1840'erne.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Maler Stub
Denne malerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi