Karl Madsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Karl Madsen

Karl Madsen.jpg

Personlig information
Født Carl Johan Vilhelm Madsen Rediger på Wikidata
22. marts 1855 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 16. april 1938 (83 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Assistens Kirkegård Rediger på Wikidata
Far A.P. Madsen Rediger på Wikidata
Mor Sophie Madsen Rediger på Wikidata
Barn Viggo Madsen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
Elev af C.V. Nielsen, Vilhelm Kyhn Rediger på Wikidata
Medlem af Skagensmalerne Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, kunsthistoriker, biografiforfatter Rediger på Wikidata
Arbejdssted København (1870-1938), Holland (1889) Rediger på Wikidata
Elever Anna Ancher Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Kommandør af Dannebrog (1925),
Ridder af Dannebrog (1909),
Dannebrogordenens Hæderstegn (1923) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Karl (egl. Carl) Johan Wilhelm Madsen (22. marts 1855 i København16. april 1938 sammesteds) var en dansk maler, kunsthistoriker og museumsdirektør. Karl Madsen var søn af dyremaler, kaptajn A.P. Madsen og hustru, maleren Sophie Madsen, født Thorsøe, tog præliminæreksamen (Sorø Akademi) 1871, var elev af Vilhelm Kyhn, elev på Kunstakademiet (1872-76) og af Jean-Léon GérômeAcadémie des Beaux-Arts i Paris (1876-79). Han udstillede første gang 1880, men fra 1895 var Madsen knyttet til Statens Museum for Kunst, hvor han blev assistent, museumsinspektør (1900) og slutteligt direktør i tidsrummet 1911-1925.

Madsen var talsmand for, at dansk kunst fulgte i sporene på den nylige europæiske udvikling. Han opgav sit eget virke som kunstner og helligede sig helt og holdent kunstkritikken, hvor han blev fortaler for moderne fransk kunst.

Hans bog Japansk Malerkunst (1885) spillede en nøglerolle i at vække interessen for asiatisk kunst i Norden. Hans indsats som kunsthistoriker lå særligt på to områder: At se med friske øjne på dansk kunst fra første halvdel af 1800-tallet, bl.a. qua monografien Johan Thomas Lundbye (1895), og at være en internationalt berømmet ekspert inden for nederlandsk malerkunst.

Karl Madsen var blandt de første kunstnere, der gjorde det til et tradition at tage sommerophold på Skagen [1], og efter sin afgang som direktør for Statens Museum blev han i 1928 leder af det nyoprettede Skagens Museum (hvor flere af hans malerier findes) og skrev året efter en bog om Skagensmalerne. Som fremtrædende bogsamler var han i 1888 medstifter af Forening for Boghaandværk, var næstformand i Foreningen Fransk Kunst og bestyrelsesformand for Nivaagaards Malerisamling og Skagens Museum.

Han var tillige æresdoktor ved Lunds Universitet, medlem af Kunstakademiet og af Kungliga Akademien för de fria konsterna, æresmedlem af Akademiet i Antwerpen og af Skandinavisk Museumsforbund og korresponderende medlem af Nederlandsche oudheidskundige Bond. Han blev Ridder af Dannebrog 1909, Dannebrogsmand 1923 og Kommandør af 2. grad 1925.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Elisabeth Wandel, Thora Juliane Madsen, født Nielsen, ca. 1890
Karl Madsen 2. hustru[2]


Væsentligste bøger[redigér | rediger kildetekst]

Viggo Johansen: Portræt af Karl Madsen (1879, blyant)

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Billeder (Webside ikke længere tilgængelig) af Karl Madsen og hustru Thora Madsen, sammen med Helga og Anna Ancher og i haven ved Brøndums Hotel (1873). Fra danskkulturarv.dk
  2. ^ www.kulturarv.dk

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]