Karl Marthinsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Karl Marthinsen
25. oktober 1896 - 8. februar 1947
Karl A. Marthinsen vid Arbeidstjenestens samling på Universitetsplassen ved Universitetets aula. (8613727298).jpg
Født 25. oktober 1896, 1896
Karlsøy i Troms
Død 8. februar 1945, 1945
Blindern i Oslo
Troskab Nazi-Tyskland Nazi-Tyskland
Tjenestetid 19401945
Rang Politigeneral og chef for statspolitiet og sikkerhetpolitiet
Enhed Statspolitiet i Norge
Militære slag og krige 2. verdenskrig

Karl Charles Alfred Nicolay Marthinsen (født 25. oktober 1896 i Karlsøy i Troms, død 8. februar 1945 i Oslo) var en norsk nazist og chef for statspolitiet i Norge under anden verdenskrig. Han blev skut og dræbt af Oslogjengen i Blindernveien i Oslo da han var på vej til arbejde i statpolitiets hovedkvarter i Kronprinsens gate 10 i Oslo centrum.

I 1933 blev han medlem af Nasjonal Samling. Efter den tyske besættelsesmagt havde opløst den norske hær i 1940, gik Marthinsen ind i politiet. Her steg han hurtigt i graderne og blev leder af hele det norske statspolitiet med titlen politigeneral. Han var en effektiv og frygted mand for den norske modstandsbevægelse og opfordret til brug af tortur. Han stod også centralt i deportationen af de norske jøder til udryddelseslejre.

Likvidering[redigér | redigér wikikode]

Ved udgangen af januar-februar 1945 beslutede ledelsen af den norske modstandsbevægelse, at Marthinsen skulde likvideres. Årsagen var rapporter, dels opnået ved aflytning, at han planlagde at tage kontrol af National Samlings kamporganisation ind i krigens sidste fase på tysk side. Hertil kommer, efter sigende han planlagde at øge dennes kontrol med hele politiet.

Efter likvideringen af Marthinsen blev iværksat omfattende repressalier, og i alt 28 personer blev henrettet på Akershus Fæstning som et direkte resultat af likvidationen.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]