Karmsundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 59° 16′ 4″ N, 5° 20′ 16″ Ø

Karmsundet ligger mellem Hardangerfjorden og Boknafjorden
Vikingehuset på Avaldsnes.

Karmsundet er sundet mellem øen Karmøy og Haugesund i Rogaland fylke i Norge. Dette sund har formentlig givet navn til landet Norge. Mange af Europas lande har fået navn efter sine landområder, men Norge har fået navn efter sejlrute. Dette fortæller om hvilken vigtig rolle havet og kysten har spillet i norsk historie. Når folk kommer sejlende over den åbne havstrækning fra Lista, og videre langs Jærens kyst, så ligger Karmsundet som en beskyttet hav-vej ved indløbet til sejlruten nordover. Denne rute fik navnet Nordvegen [1].

Sundet strækker sig omkring 33 km fra Boknafjorden i syd til Røværsfjorden nord for Haugesund i nord. I syd har sundet indløb mellem Skudeneshavn på Karmøy og Bokn i øst. Sundet går ret nordover og passerer vestsiden af Fosen. Over for Fosen ligger Kopervik. Lidt længere mod nord ligger Avaldsnes på Karmøy med Vormedal på den anden side af sundet. Avaldsnes var en af kongsgårdene på Vestlandet og et ældgammelt magtcenter.

Karmsund bro over Karmsundet

Riksvej 47 krydser sundet over Karmsund bro nord for Avaldsnes og lige syd for Haugesund. Den del af sundet som broen krydser kaldes for Salhusstraumen. Nord for Salhusstraumen ligger Haugesunds havn.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. Olsen, Magnus (1915). Hedenske kultminder i norske stedsnavn.. Kristiania.