Kastellholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinater: 59°19′20″N 18°05′22″Ø / 59.32222°N 18.08944°Ø / 59.32222; 18.08944

Kastellholmen, udsigt fra Södermalms højder i april 2009.

Kastellholmen er en ø i Saltsjön i det centrale Stockholm og er en del af bydelen Skeppsholmen, og har broforbindelse med Skeppsholmen via Kastellholmsbron. Øen har et areal på 3,1 hektar og der er nogle boliger , magasinsbygninger, en skridskopavillonen (skøjtepavillonen) samt Kastellet fra 1848.

Øen har ligesom Skeppsholmen siden 1993 været forvaltet a Statens fastighetsverk, som har til opgave at bevare og udvikle området for fremtiden. Begge øer indgår i Ekoparken.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Et skibsvrag ud for Kastellholmen.

Det oprindelige kastel som i 1600-tallet anvendtes til ammunitionsproduktion og krudtforråd eksploderede i 1845 og erstattedes med det nuværende Kastel, tegnet af arkitekten Fredrik Blom. Huset som er bygget i rød tegl havde lokaler for officerer og vagtmandskab i to boliger og tårnet med sit endnu højere trappetårn har forblevet et velkendt landemærke fra søsiden for Stockholm. Batteriet ved kastellets fod udrustedes med otte tolvpundige kanoner. En krudtkælder byggedes en tæt på.

Øen var en selvstændig bydel fra 1905-1934. Kastellholmen har også haft andre navne (Notholmen, Lilla Beckholmen og Skansholmen) men er kaldt Kastellholmen siden 1720'erne. Orlogsflaget har vajet her siden 1665 og viser at der er fred i Sverige og at Stockholm ikke er underkastet udenlandsk styre.

I følge en arkæologisk undersøgelse fra 2007 findes mere end 30 skibsvrag omkring Skeppsholmen og Kastellholmen, nogle af dem er bygget ind i kajanlæg og i Kastellholmsbron, og et vrag kan man se med blotte øje ved lavt vandstand.

Bygninger[redigér | redigér wikikode]

Kastellet på Kastellholmen.

Ligesom på naboøen Skeppsholmen er der også på Kastellholmen nogle interessante bygninger som hovedsageligt er tegnet af flåden egne arkitekter. Mest iøjefaldende er Kastellet formgivet af Fredrik Blom og Skridskopavillonen. Langs den vestlige kyst liger håndværker- og underofficersboligerne, som begge ses fra lang afstand over Saltsjön.

Billedgalleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]