Kate Chopin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Kate Chopin
19. århundrede
Kate Chopin.jpg
Kate Chopin i 1894
Personlig information
Navn Kate Chopin
Område Amerikansk litteratur
Fødselsdato 8. februar 1850(1850-02-08)
Fødselssted St. Louis, Missouri, USA
Dødsdag 22. august 1904 (54 år)
Dødssted St. Louis, Missouri, USA
Gravsted Calvary CemeteryRediger på Wikidata
Statsborger USARediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Genre: Realistisk fiktion
Litterær bevægelse Feminismen
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kate Chopin, født Katherine O'Flaherty; (8. februar 1850 i St. Louis, død 22. august 1904 smst.) var en amerikansk forfatter, som betragtes som en af forløberne for det 19. århundredes feministiske forfattere. Hendes værker beskæftiger sig især med livet blandt kreolere” og akadiere i delstaten Louisiana i det sydlige USA.

Fra 1889 til 1902 skrev hun noveller til både børn og voksne, som blev udgivet i magasiner som Atlantic Monthly, Vogue, the Century og Harper's Youth's Companion. Hendes største værker var to novellesamlinger, Bayou Folk (1894) og A Night in Acadie (1897).

Chopin skrev også romanen The Awakening (1899) om en kvindes forsøg på at frigøre sig. Romanens skildringer af den kvindelige seksualitet og styrke vakte skandale i samtidens USA, men blev taget op igen omkring 1970, hvor den blandt andet blev rost for sine feministiske idéer.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]