Kate Winslet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kate Winslet
KateWinsletAAFeb09.jpg
Winslet ved Oscaruddelingen i 2009
Navn Kate Elizabeth Winslet
Fødselsdato 5. oktober 1975 (41 år)
Fødested Reading, Berkshire, England
Statsborger England Engelsk
Forældre Sally Anne
Roger John Winslet
Ægtefælle Jim Threapleton (1998-2001)
Sam Mendes (2003-2011)
Ned Rocknroll (2012-)
Børn 3
Aktive år 1991 – nu
Beskæftigelse Skuespiller, sanger
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kate Winslet (født 5. oktober 1975) er en engelsk skuespillerinde som nok er mest kendt for sin rolle som Rose DeWitt Bukater i filmen Titanic.

Født ind i en familie af skuespillere var sandsynligheden for at Kate skulle blive skuespiller nok forholdsvis stor. Hun fik da også sin første rolle som som 15-årig i en serie på BBC. Hendes filmdebut kom dog først i 1994 i Peter Jacksons Heavenly Creatures. Hendes gennembrud kom året efter med filmen Fornuft og følelse, hvor hun spille rollen som den unge Marianne Dashwood. En rolle, som hun havde kæmpet om med flere hundrede andre, der havde været til åben casting. Det viste sig da også, at være den rette man havde fundet til rollen, da Kate, selvom hun var ret ukendt, blev nomineret til en Oscar.

Efter det var Kate Winslet blevet forholdsvist kendt, men med rollen som Rose i James Camerons kæmpehit Titanic, blev hun lige pludseligt en kæmpe stjerne. Rollen gav hende også hendes anden Oscarnominering. De næste år spillede hun med i film som Quills og Enigma, men ingen af dem blev et hit, der bare tilnærmelsesvis kunne måle sig med Titanic.

Hendes tredje Oscarnominering kom for hendes rolle i filmen Iris, og faktisk blev hun den første skuespillerinde, der er blevet nomineret til fire Oscars, inden hun blev 30 år. Den fjerde kom nemlig med Evigt solskin i et pletfrit sind. Med sin hovedrolle i The Reader fik hun sin første Oscar.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]