Kategoridiskussion:Bjerg

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Burde denne kategori ikke flettes sammen med kategori bjerge?

mvh Glenn 11. sep 2004 kl. 05:27 (CEST)

Det synes jeg ikke. Kategori:Bjerge (flertal) bruges til artikler om bestemte bjerge. Kategori:Bjerg (ental) bruges til artikler om bjerge og dertil relaterede ting i almindelighed. De bruger samme system med flertal og ental på den engelske wikipedia. Byrial 11. sep 2004 kl. 07:45 (CEST)

Hej Byrial

Det er kategorierne vi her taler om og den engelske kategori "Category:Mountain" eksisterer pt. ikke.

mvh Glenn 11. sep 2004 kl. 08:35 (CEST)


Nej, der eksisterer ikke pt. en tilsvarende kategori i den eneglske wikipedia (det hænder at vi kommer først ...), men de bruger samme system med entalskategorier for generelle artikler og flertalskategorier for artikler om bestemte konkrete ting af den type som kategorien beskriver. Byrial 11. sep 2004 kl. 10:43 (CEST)

Hej Byrial

Denne konvention havde jeg ikke lige set, men den er her:

mvh Glenn 11. sep 2004 kl. 11:00 (CEST)


Denne kategori er blevet ønsket slettet, men det synes at være i modstrid med ovenstående - hvad nu? - Kåre Thor Olsen (Kaare) 1. jul 2005 kl. 22:23 (CEST)

Jeg synes at hansjorn burde have ført/fortsat diskussionen her før han havde tømt kategorien for både medlemsartikler og tekst. Det her ligner selvtægt eller hærværk afhængigt af hvordan man ser på det, at gøre uden bare kommentere diskussionen som allerede har været ført om kategorien. Byrial 1. jul 2005 kl. 23:00 (CEST)
Ups - det må du sørm'e undskylde. Jeg ledte og ledte efter en forklaring, men overså den uvist af hvilken grund. Beklager - men jeg har fundet så mange andre mærkværdigheder i kategorisystemet, at jeg troede, at det blot var en af resterne, der aldrig var blevet lavet. Hærværk - nejtak. Dumhed - måske. Tænk på Byrial: Hvor der handles, der spildes. Og du og jeg er vidt forskellige i vore arbejdsvaner, ikke? --hansjorn 1. jul 2005 kl. 23:33 (CEST)

Flertal og ental[rediger kildetekst]

"Kategori:Bjerge (flertal) bruges til artikler om bestemte bjerge. Kategori:Bjerg (ental) bruges til artikler om bjerge og dertil relaterede ting i almindelighed"

Det er da bagvendt - når jeg skal finde noget om bjerge, skal jeg lede i Kategori:Bjerg, og når jeg skal finde et bjerg, skal jeg lede i Kategori:Bjerge. Så hellere have det hele i Kategori:Bjerge og indrette os derefter. --Palnatoke 2. jul 2005 kl. 01:05 (CEST)
Enig - om man leder efter et bestemt bjerg eller noget, der har relation til et bjerg - f.eks. bjergbestining - så associerer man fint med den ene eller den anden form. Og jeg vil altså anbefale flertalsformen i kategorisystemet -fordi det giver mening at der er flere i en gruppe.--hansjorn 2. jul 2005 kl. 01:44 (CEST)
Systemet med ental og flertal er gennemført på engelsk – hvor jeg synes at det fungerer godt. Det er ideen derfra jeg har forsøgt at overføre. Herunder 3 centrale citater fra en:Wikipedia:Categorization#General naming conventions:
  • Topical category names should be singular. Examples: "Biology", "Law".
  • Category names for lists of items should be plural. Examples: "sports", "writers".
Note that there are a growing number of instances where both the singular category (listing topics relating to) and plural category (listing instances of) exist, for example, Category:Opera and Category:Operas. Be careful to choose the right one when categorizing articles.
Det er for mig at se ikke bagvendt med hensyn til brugen af ental og flertal:
  • Artikler om bestemte bjerge er i Kategori:Bjerge - dvs. til sammen er der mange bjerge (flertal) i kategorien.
  • Artikler om generelle emner med relation til begrebet bjerg (ental) er i Kategori:Bjerg
Byrial 2. jul 2005 kl. 10:37 (CEST)
Nu vælger vi jo også hver især netop en sprogbrug, der lægger op til vore pointer, men Be careful to choose the right one when categorizing articles burde være en meget synlig advarselslampe. Systemer, der fordrer forsigtighed og den slags, vil uvægerlig gå i stykker, når der er mange brugere. Det er vist et tilfælde, hvor de store tals lov [1] slår til. --Palnatoke 2. jul 2005 kl. 11:57 (CEST)
Det er en god pointe. Der er i øvrigt også et andet problem ved skelnen mellem ental og flertal: Nogle gange er de 2 former ens, for eksempel ved Kategori:Film som godt kunne trænge til en oprydning da filmtitler og filmrelaterede begreber der står hulter til bulter. Er der andre forslag til hvordan man navngivningsmæssigt kan skelne mellem kategorier til artikler om generelle emner og kategorier til artikler om enkelte instanser af emnet? Byrial 2. jul 2005 kl. 13:15 (CEST)