Kattesundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kattesundet i København.

Kattesundet eller Katsund forekommer som gadenavn i København og en række andre danske købstæder fra middelalderen. Der er ikke enighed om navnets betydning.

Ligesom Kattegat har Kattesundet måske betegnet et snævert farvand. Hos de hollandske søfarende betød Kattegat et vanskeligt farvand med grundbetydningen "kattehul". Kattegat var altså en passage, som kun en kat kunne slippe igennem. Senere sprogbrug har overført begrebet Kattesund på de smalle stræder fra middelalderen. I flere af gaderne løb også en lille bæk (eller et lille sund).

"Kat" kan også betyde "en forhøjning på en fæstningsvold". En gade med en vold på den ene side og en husrække på den anden side kunne derfor kaldes Kattesund.

Kattesundet eller Katsund findes eller fandtes i Rønne, Flensborg, Egernførde, Heiligenhafen, Horsens, Haderslev, Kolding, Assens, Lund, Nakskov, Malmø, Slesvig by, Svendborg og Aalborg.

Kattesundet i København[redigér | redigér wikikode]

Gaden krydser Strøget ved Frederiksberggade. Tidligere var den et smalt sund, der adskilte kystlinjen ved Løngangstræde fra den holm, hvor Nationalmuseet nu ligger.[1] I 2015 blev der i Kattesundet udgravet et jordlag, der kan dateres 6.000 år tilbage; til overgangen fra Ertebøllekultur til bondestenalder. Stenalderlaget har ligget under et lag fra middelalderen, der har beskyttet det. Så langt er der fundet tværpile og flere skiveøkser.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ indenforvoldene.dk
  2. ^ Website ikke længere tilgængelig, Søg i webarkiv:[1] Skabelon:Dødt link/www.historie-online.dkStort stenalderfund i København

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′38.91″N 12°34′14.35″Ø / 55.6774750°N 12.5706528°Ø / 55.6774750; 12.5706528