Kattusseqatigiit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kattusseqatigiit (Kandidatforbundet K), eller Kattusseqatigiit partiiat, er et konservativt politisk parti i Grønland. Partiet har eksisteret siden 1993, men blev ikke officielt stiftet før sent i foråret 2005 da formanden Anthon Frederiksen leverede 1.003 underskrifter til Grønlands Hjemmestyres indenrigskontor. Ved tidligere valg har Kattusseqatigiit været mere en valgliste og protestbevægelse end et politisk parti. Landstingsvalget i 1995 var det første valg i Grønland, hvor der var en kandidat uden for de politiske partier, som blev valgt ind. Ved 1999 fik Kattusseqatigiit 4 repræsentanter i Landstinget.

Partiet blev særligt i sin tidlige fase kritiseret for ikke at have nogen selvstændig politik, men tog standpunkter fra sag til sag. De beskrives som en centrum-højreliste hovedsageligt af konservative og liberalkonservative, og er fortsat en valgliste med uafhængige repræsentaner.

Ved landstingsvalget 2009 kom Kattusseqatigiit kun ind med Anthon Frederiksen som siden 12. juni 2009 har været Grønlands indenrigsminister i Kuupik Kleists regering.