Khorsabad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilretning af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
En bevinget tyr med menneskehoved fundet i oldtidsbyen Dur-Sargon, hvor Khorsabad i dag er beliggende.

Khorsabad er en assyrisk oldtidsby i det nordlige Irak, 20 km nordøst for Mosul. Der lå den tidligere hovedstad Dur-Sargon (Dūr-Šarrukīn).

Byen Dur-Sargon[redigér | rediger kildetekst]

Byens historie begyndte ca. i år 717 f.Kr, da den assyriske konge Sargon II beordrede, at Assyrien skulle have en ny hovedstad. Byen skulle ligge på sletten ca. 16 km fra den gamle by Nineve. Navnet Dur-Sargon betyder "Sargons mur" eller "Sargons borg".

Kvadratisk bymur[redigér | rediger kildetekst]

Området er befæstet med en 7 km lang ringmur med syv porte. Muren havde 157 tårne, der var op til 30 m høje. Der lå en gammel tell med plads til paladset og templet. Byen blev aldrig færdigbygget, da Sargons søn mente, der hvilede en forbandelse over byen og derfor ikke ville bo der. Han flyttede derfor hovedstaden tilbage til Nineve.

Templet[redigér | rediger kildetekst]

Et tempeltårn, en såkaldt zikkurat, blev bygget på tempelterrassen. Det ser i dag ud, som om det havde tre trin, men det var bygget som en spiral. Den beskrives i de græske historier med de syv farver. I templet er der tempelrum til seks forskellige guder. Grundplanen er anderledes end de babylonske templer. Stenskulpturer flankerede portene og stenrelieffer prydede paladsets vægge.

Dur-Sargon blev indviet officielt i 707 f.Kr., da gudestatuerne førtes ind i byens tempel. Kong Sargon døde på et felttog to år senere. Hans søn og efterfølger stoppede byggeriet og flyttede hovedstaden til Nineve. Dur-Sargon blev aldrig færdigbygget og dens betydning ophørte, da administrationen flyttede.

Opdagelsen af byen[redigér | rediger kildetekst]

Den franske konsul i Mosul, Paul Botta opdagede Khorsabad midt i 1800-tallet. Han sendte et stort antal skulpturer og relieffer til Louvre i Paris. En amerikansk arkæologisk ekspedition udgravede dele af byen i 1928-1935.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Koordinater: 36°30′34″N 43°13′46″Ø / 36.50953°N 43.22931°Ø / 36.50953; 43.22931