Khorsabad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
En bevinget tyr med menneskehoved fundet i oldtidsbyen Dur-Sargon, hvor Khorsabad i dag er beliggende.

Khorsabad er en assyrisk oldtidsby i det nordlige Irak, 20 km nordøst for Mosul. Der lå den tidligere hovedstad Dur-Sargon (Dūr-Šarrukīn).

Byen Dur-Sargon[redigér | redigér wikikode]

Dens historie begyndte ca. i år 717 f.Kr, da den assyriske konge Sargon II beordrede, at Assyrien skulle have en ny hovedstad. Byen skulle ligge på sletten 16 km fra den gamle by Nineve. Navnet Dur-Sargon betyder "Sargons mur" eller "borg".

Kvadratisk bymur[redigér | redigér wikikode]

Området er befæstet med en 7 km lang ringmur med syv porte. Den har 157 tårne – op til 30 m høje. Der lå en gammel tell med plads til paladset og templet. Byen blev aldrig færdig. Sargon søn mente, der hvilede en forbandelse over byen og ville ikke bo der.

Throne room. Modtagelsen[redigér | redigér wikikode]

Et tempeltårn, zikkurat, blev bygget på tempelterrassen. Det ser ud som om det har tre trin, men det er en spiral. Det er den, der skrives om i de græske historier med de 7 farver. Der er tempelrum til seks guder. Grundplanen er anderledes end de babylonske. Stenskulpturer flankerede portene og stenreliefer prydede paladsets vægge.

Dur-Sargon blev indviet officielt i 707 f.Kr., da gudastatuerne førtes ind i byens tempel. Kong Sargon døde på et felttog to år senere. Hans søn og efterfølger stoppede byggeriet og flyttede hovedstaden til Nineve. Dur-Sargon blev aldrig færdigbygget og dens betydning ophørte, da administrationen flyttede.

Opdagelsen af byen[redigér | redigér wikikode]

Den franske konsul i Mosul, Paul Botta opdagede Khorsabad midt i 1800-tallet. Han sendte et stort antal skulpturer og relieffer til Louvre i Paris. En amerikansk arkæologisk expedition udgravede dele af byen i 1928-1935.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg