Kileskrift

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 12. dec. 2014, 20:57 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
Kileskrifttavle
Kileskrifttavle

Kileskrift er det ældste kendte skriftsprog. Det stammer fra det sydlige Babylonien i Sumer i anden halvdel af det 4. årtusinde f.Kr., hvor det sandsynligvis blev udviklet til at skrive sumerisk. Det er dog ikke helt sikkert, fordi skriften på det tidlige stadie er piktogrammer, der ikke entydigt kan kædes sammen med sumerisk.

Kileskrift er ikke et sprog, men et skriftsystem og et talsystem. Navnet på skriftsystemet – kileskrift – skyldes, at kileformede tegn blev afsat på fugtige lertavler med en griffel. Lertavlen blev så hærdet ved at blive bagt eller lagt til tørre i solen. Det betyder, at studiet af Mesopotamien (jf. assyriologi) er velsignet med en umådelig mængde af skriftlige kilder, der langt overgår, hvad der er efterladt af de øvrige oldtidskulturer.

Kileskriften spredte sig fra Mesopotamien til den øvrige nære Orient, men brugen af kileskrift var mest udbredt i Mesopotamien, hvor den først døde ud ca. 100 e.Kr. I hele perioden fra ca. 3400 f.kr. til 100 e.Kr. blev de oprindelige billeder efterhånden mere og mere stiliserede og antallet af tegn varierede betydeligt.

Kileskrift blev brugt til at skrive en lang række andre sprog end sumerisk og akkadisk i oldtidens nære Orient.

I modsætning til sumerisk, der som hurrittisk er et isoleret sprog, er akkadisk et semitisk sprog. Akkadisk bruges som en sproglig betegnelse for oldakkadisk (ca. 2300-2100 f.Kr.) samt de to dialekter babylonisk og assyrisk.

Stilisering af kileskriften


1. De ældste tegninger. 2. Ca. 1800 f.Kr. 3. Assyrisk ca. 600 f.Kr. Babylonsk ca. 600 f.Kr.]] Kileskriften i Mesopotamien ændrede udseende efterhånden som de oprindelige tegninger blev mere og mere stiliserede. I skemaet til højre ses udvikling i palæografi for fjorten skrifttegn:


Se også

Eksterne kilder

  • Her findes bl.a. henvisninger til en række digitale kileskriftsamlinger: http://cdli.ucla.edu/
  • Jakob Bo Flygare: "Verdens ældste skrift" i SFINX 25. årgang (2002) nr. 3, ISSN 0105-7618
Wikimedia Commons har medier relateret til: