Kim Christofte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kim Christofte (født 24. august 1960 i København) er en tidligere dansk fodboldspiller, der nok bedst huskes for sit straffesparksmål mod Holland ved EM i fodbold 1992. Sparket var det sidste og afgørende i EM-semifinalen, og sendte Danmarks fodboldlandshold i den EM-finale, som man senere vandt.

Christofte spillede i flere omgange for Brøndby IF og nåede 19 landskampe. Udover EM i 1992 vandt han det danske mesterskab i fodbold tre gange med Brøndby IF, bl.a. klubbens første i 1985. Han var også med, da Brøndby med Morten Olsen som træner i 1991 nåede semi-finalen i UEFA Cuppen.

Kim Christofte danner i dag par med Mille Eigard Andersen (født 1979). Sammen har de datteren Julia (født den 3. april 2014). De venter endnu et barn til september 2017, og bor på Amager.

EM-semifinalen i 1992[redigér | redigér wikikode]

Ambox scales.svg Dette afsnits neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.

Ved semifinalen under EM i 1992 mellem Danmark og Holland var den ordinære kamp endt 2-2 efter forlænget spilletid. Henrik Larsen havde scoret begge Danmarks mål. Nu skulle det hele afgøres ved straffesparkskonkurrence.

Danmark scorede på alle sine 4 første spark (Henrik Larsen, Flemming Povlsen, Lars Elstrup og Kim Vilfort). Men ved Hollands spark nr. 2 reddede Peter Schmeichel skuddet fra Marco van Basten. Danmark var således foran 4-3 inden de to afgørende straffespark. Robert Witschge skulle score på Hollands 5.spark, ellers var Holland elimineret, men Witschge bevarede dog roen, og scorede. 4-4... og nu kunne Kim Christofte så bringe Danmark i EM-finalen, hvis han scorede. Det var det vigtigste spark i hele Danmarks fodbold-historie.

Men på trods af sparkets utrolige vigtighed, blev det snarere en demonstration af Kim Christoftes stålnerver. Efter at have placeret bolden på pletten, og taget adskillige skridt bagud, som for at tage tilløb, markerede han til dommeren, at bolden ikke lå korrekt på straffesparkspletten. Dette var sandsynligvis ikke rigtigt, og formålet med hele manøvren var naturligvis også kun at føre nervekrig mod den hollandske målmand, Hans van Breukelen. Efter at have rettet på bolden, tog Christofte kun et par skridt bagud, løb roligt til bolden, og trillede den ind i målets venstre side, efter at van Breukelen var gået til højre. Danmark var i EM-finalen!

Klubber[redigér | redigér wikikode]

Links[redigér | redigér wikikode]

Danmarks straffesparkskonkurrence mod Holland, EM-semifinalen, 1992 (Med kommentarer af spillerne, som tog del i den): https://www.youtube.com/watch?v=p7ghwEW2eq8


Fodbold Stub
Denne biografi om en fodboldspiller er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi