Kin-Ball

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
20e journée du championnat de france 2013-2014 de Kin-Ball 120.jpg

Kin-Ball, er en holdsport skabt i Quebec, Canada, i 1986 af Mario Demers, en professor i idræt. "Kin" kommer af ordet kinæstetik, som betyder bevægelse. Kin-Ball betyder altså direkte oversat bevægelsesbold. Det Internationale Kin-Ball Forbund (IKBF) anslår at der i dag er omkring 3,8 millioner spillere på verdensplan; de fleste fra Canada, USA, Japan, Belgien, Frankrig, Schweiz, Spanien, Tyskland og Danmark.

Spillet (regler)[redigér | redigér wikikode]

Kin-Ball spilles med en oppustelig bold med en diameter på 1,2 m og en vægt på kun 960 g. Spillet kan også spilles udendørs, hvor man bruger en bold med en diameter på 102 cm og en vægt på 1000 g. Udendørsbolden er mindre, da den produceres i et stærkere materiale, der øger vægten lidt. Bolden pustes op til samme tryk som en volleyball.

Spillet spilles af tre hold a hver 4 spillere, på en bane på 20 x 20 meter (70 ft x 70 ft) (svarende til en halv håndboldbane) med en overflade der tillader at spillerne kan glide ("slide") på gulvet. Alle spillere bærer en vest med farverne: grå, pink eller sort som er de officielle Kin-Ball farver. I Quebec, Canada, er pink dog erstattet med blå i 2004. Da spillet er opfundet i Canada, kaldes farverne på fransk: gris, rouge og noir.

Spillet sættes i gang, ved at ét hold sidder med bolden, hvorefter de råber "Omnikin" efterfulgt af farven på et af de to andre hold, og slår til bolden (server). Holdet hvis farve blev råbt, skal derefter stoppe og gribe bolden før den rammer jorden. Hvis det mislykkes, får de to andre hold point. Hvis det lykkes det anråbne hold at stoppe og gribe bolden, har de ti sekunder til at sætte sig ned med bolden og derefter yderligere 5 sekunder til at serve bolden til et af de andre hold, efter samme procedure.

Der er en del andre regler, som dommerne kan vælge at håndhæve; de vigtigste nævnes her:

  • I det øjeblik det servene hold rammer bolden, skal alle fire spillere røre bolden.
  • Samme person må ikke serve to gange i træk, heller ikke ved serve-fejl.
  • Bolden må ikke skydes i en nedadgående retning. Først efter 1,8 meter må bolden dykke. Dog gælder denne regel ikke, hvis bolden rammer en modspiller før gulvet, hvilket kaldes ulovligt forsvar og medfører at det servene hold får point.
  • Selv om bolden må røres med alle dele af kroppen, er det ikke tilladt at gribe og flytte bolden ved at holde om den med begge arme; ligesom der heller ikke må holdes fast med fingrene i fx lukningen, der bruges til at puste bolden op.
  • Når 3. person på et hold rører bolden, må spillere der herefter har (eller har haft) kontakt med bolden ikke flytte fødderne. Dette kaldes "freeze".

Perioder[redigér | redigér wikikode]

Kampe kan spilles efter forskellige regler hvad angår antallet af perioder og længden af disse. Den mest brugte regel har tre perioder med en længde på 7-15 minutter (alt efter spillernes alder og erfaring), med pauser på 2-5 min. mellem hver periode. Efter hver periode startes spillet på gulvets midte af det hold, der har færrest point. Holdet med flest point efter de tre perioder, vinder kampen.

Til Verdensmesterskaberne '09 i Canada introduceredes en ny måde at spille på, mht. perioder og pauser, der kaldes "3 ud af 7". Perioderne varer 7 minutter, og for hver afsluttet periode findes en vinder, hvorefter pointstillingen nulstilles. Første hold til at vinde 3 perioder vinder kampen. Sidste minut af hver periode spilles desuden "timet" hvilket betyder, at tiden stoppes hver gang der begås en fejl.

Pointsystem[redigér | redigér wikikode]

Reglerne omkring pointsystemet i Kin-Ball er meget specielle, idet de skal sørge for at ingen hold kommer til at føre stort. Pointreglerne er disse:

  • Et hold må ikke kalde farven på et hold, der har en føring på to point eller mere, medmindre det kaldte hold fører.
  • Hvis det servende hold fører med to point eller mere, skal holdet kalde det hold med næstflest point.
  • Hvis det servende hold har pointlighed med et af de andre hold, skal dette hold angribes, medmindre det tredje hold er bagud med mindre end 2 point.

Klubber i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark dyrkes sporten på klub-plan tre steder, nemlig i Aarhus, i Aarhus Kin-Ball Forening, i København i Kin-Ball København og i Haderslev i Haderslev Kin-Ball Forening. Foreningerne har sendt hold af sted til internationale turneringer. Første gang i 2008 hvor et kvindehold spillede EM i Tyskland. Derefter i 2009 hvor et herrehold repræsenterede Danmark ved VM i Canada. I 2010 var der både et herre- og kvindelandshold med til EM i Frankrig. I 2011 skulle VM have været afholdt i Japan, men blev afholdt i Frankrig i stedet på grund af oversvømmelser og ødelæggelse i Japan. I 2013 blev Danmark ligeledes repræsenteret af både et herre- og et kvindelandshold ved VM i Belgien.

Internationale turneringer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Engelsk
Dansk