Kiri Te Kanawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kiri Te Kanawa
Kiri Te Kanawa 2013 (cropped).jpg
2013
Information
Født Claire Mary Teresa RawstronRediger på Wikidata
6. marts 1944
GisborneRediger på Wikidata
Statsborger New ZealandRediger på Wikidata
Genre Jazz, opera,
Beskæftigelse Sangerinde, skuespiller
Aktive år 1968 – nu
Pladeselskab EMI Classics,
Decca RecordsRediger på Wikidata
Associeret med Wolfson College
Instrumenter
Vokal
Eksterne henvisninger
Kiri Te Kanawas officielle hjemmeside
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Kiri Janette Te Kanawa (født 6. marts 1944 i Gisborne) er en newzealandsk operasanger (sopran). Foruden sang i det klassiske repertoire har hun også indsunget musicals.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Kiri Te Kanawa er født som Claire Mary Teresa Rawstron, hendes biologiske mor er irsk, faren er maori. Som spædbarn blev hun adopteret af Thomas Te Kanawa, der også er maori og hans kone Nell, som var af irsk afstamming.[1]

Kiri Te Kanawa fik sin første sangundervisning i Auckland. Efter at hun vandt en sangkonkurrence i Melbourne, kunne hun rejse til London. Hendes første store rolle fik hun i London som "anden dame" i Wolfgang Amadeus Mozarts Tryllefløjten i december 1968. I 1969 sang hun sin første hovedrolle: Elena i Gioachino Rossinis La donna del lago. Debuten ved Royal Opera House i Covent Garden fik hun i 1970 som Xenia i Modest Mussorgskijs opera Boris Godunov. I løbet af de næste år sang hun ved alle de store operascener i verden. Debuten ved Metropolitan Operaen kom i 1974, da hun med kortest mulige varsel måtte afløse Teresa Stratas som Desdemona i Giuseppe Verdis Otello.

Kiri Te Kanawa sang i St. Paul's Cathedral under Prins Charles og Prinsesse Dianas bryllup i 1981.

I 1984 nåede hun et bredere publikum, da Leonard Bernstein valgte hende til rollen Maria i hans eneste studieindspilling af West Side Story. Josep Carreras sang rollen som Tony. Det blev lavet en seværdig dokumentarfilm om pladeindspilningen. Hun fortsatte med Carreras i denne genre med indspilningen af musikken til musicalen South Pacific i 1986.

Udmærkelser[redigér | redigér wikikode]

Kiri Te Kanawa blev i 1982 udnævnt til Dame Commander af Order of the British Empire. Hun blev derigennem adlet og har ret til at anvende tiltaleformen Dame foran sit navn. I 1989 blev hun tildelt den franske orden Ordre des Arts et des Lettres. Hun blev i 1990 udnævnt til (Companion) af Order of Australia og i 1995 blev hun tildelt Order of New Zealand.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Dame Kiri Te Kanawa i Encyclopædia Britannica Online, besøgt 24. februar 2012

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]