Kirke Hørup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kirke Hørup
Hørup Centralskole Hørup-Hallerne
HørupCentralskole.JPG Hørup-Hallerne.JPG
KirkeHørupStationNØ.JPG
Stationskroen
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Sønderborg Kommune
Sogn Hørup Sogn
Postnr. 6470 Sydals
Demografi
Kirke Hørup by 236[1] (2020)
Kommunen 74.220[1] (2020)
 - Areal 496,57 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.sonderborg.dk
Oversigtskort

Kirke Hørup er en byAls med 236 indbyggere (2020)[1], beliggende 5 km sydøst for Augustenborg og 8 km øst for Sønderborg. Byen hører til Sønderborg Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Kirke Hørup hører til Hørup Sogn. Hørup Kirke ligger i byen.

Faciliteter[redigér | redigér wikikode]

Hørup Centralskole, der er opført i 1965, har 574 elever, fordelt på 0.-9. klassetrin.[2] Ved siden af skolen ligger Hørup Hallerne, som også benyttes af Hørup Ungdoms- og Idrætsforening (HUI). Indendørs tilbyder den håndbold, fodbold, gymnastik, bordtennis og badminton. Udendørs tilbyder den tennis og cykling.[3]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kirke Hørup var en lille landsby ved den højtliggende kirke godt 1 km nord for landsbyen Hørup, hvor der var kro, og 2 km nord for fiskerlejet Høruphav, hvor der var fabrik, badehotel og færge til halvøen Kegnæs. Hørup er nu en del af byen Høruphav, og Kirke Hørup er også lige ved at vokse sammen med den.

Amtsbanerne på Als[redigér | redigér wikikode]

Amtsbanerne på Als eksisterede 1898-1933. Kirke Hørup fik trinbræt med sidespor (tysk: Haltestelle) på amtsbanestrækningen Sønderborg-Skovby. Pga. terrænet blev banen lagt ved kirkelandsbyen, selvom kroen lå i Hørup. Så en ny kro blev opført som stationsbygning i Kirke Hørup.

Da den smalsporede amtsbane i 1933 blev erstattet af den normalsporede statsbane Mommarkbanen, brugte DSB også kroen som stationsbygning. I Mommarkbanens tid havde Kirke Hørup fået mejeri, bageri og telefoncentral. Stationen blev nedrykket til trinbræt i 1961, og i 1962 blev Mommarkbanen nedlagt.

Stationskroen fungerer endnu på Kirke Hørupvej 10 med mødelokaler og plads til selskaber op til 90 personer.[4]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]