Kissebjerg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kissebjerg er en ni meter høj bakke, en tidliger ø, der ligger i et inddæmmet område i bunden af Nærå StrandNordfyn, i Nordfyns Kommune. Her findes brede rørskove og strandfælleder, og på de stejle skråninger rundt om Kissebjerg trives et gammelt tjørnekrat.

I 1924 lykkedes det for 25 lokale bønder fra Klinte på Nordfyn at bygge to dæmninger, grave grøfter, opføre en pumpemølle og tørlægge eet 105 hektar stort område ved Klinte Strand[1]. Hermed blev det 9 meter høje og langstrakte Kissebjerg i det sydvestlige hjørne af Nærå Strand landfast med Nordfyn. Kissebjerg var allerede dengang kendt af arkæologer for sine oldtidsfund. En boplads og en køkkenmødding, begge fra stenalderen samt fire grave fra jernalderen, fandtes på stedet.

I dag er området præget af intensivt landbrug.

Fredning[redigér | rediger kildetekst]

26 hektar omkring Kissebjerg og langs kysten til Nærå Strand blev fredet i 1979, dels af hensyn til områdets arkæologi og dels af hensyn til naturen og fuglelivet. Oprindeligt var det tanken at hele Kissebjerg skulle udlægges til græsareal og afgræsses, samt at området skulle gøres offentligt tilgængeligt under hensyn til de arkæologiske interesser, men projektet blev aldrig gennemført på grund af lokal modstand.

Ifølge kendelsen skal området bevares i sin nuværende tilstand. For at værne om fremtidige oldtidsfund, blev der fastlagt fire små områder på Kissebjerg. Hvert område har sin bestemmelse om begrænsninger i jordbehandling, og disse bestemmelser ophører efter endt arkæologisk undersøgelse. Fredningen skal desuden sikre kystarealerne mod plantebeskyttelsesmidler, samt af hensyn til fuglelivet sikre de brede strandenge mod jordbehandling og dræning. [2]

Området grænser til Nærå Strand, der er en del af Vildtreservat Nærå - Agernæs[3], og mod øst grænser det til Ringe Ås udløb. Det er en del af Natura 2000-område nr. 108 Æbelø, havet syd for og Nærå Strand

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Klinte Strand – et ægte bondeprojekt med happy end Det tabte land Fyn af Kjeld Hansen
  2. ^ Om fredningen af Kissebjerg på fredninger.dk
  3. ^ "Nærå - Agernæs Reservatfolder - nr. 90". Arkiveret fra originalen 16. november 2017. Hentet 17. november 2017.
Denne artikel om lokaliteten Kissebjerg kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

Koordinater: 55°35′1.66″N 10°16′39.64″Ø / 55.5837944°N 10.2776778°Ø / 55.5837944; 10.2776778