Kivusøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kivusøen
Kivusøen nær Bukavu, i Congo
Kivusøen nær Bukavu, i Congo
Overblik
Land Congo, Rwanda
Overfladeareal 2.220 km²
Middeldybde 240
Maks. dybde 485
Vandvolumen 333 km³
Vandspejlskote 1460
Oversigtskort

Kivusøen (Lake Kivu) ligger i Centralafrika på grænsen mellem Den Demokratiske Republik Congo og Rwanda. Kivusøen løber ud i Ruzizi-floden, som løber mod syd til Tanganyikasøen. Med 485 meters dybde er det en af verdens dybeste søer. Dens overflade er dobbelt så stor som Lollands. Den første europæer der så floden, var den tyske grev Adolf von Götzen i 1894.

Kivusøen ligger i den fordybning der kaldes Den Østafrikanske Rift og er en af "dødens søer" i Afrika sammen med Nyossøen og Monounsøen. Tilnavnet har den fået, da den opløst i de nedre vandlag indeholder drivhusgasserne metan og kuldioxid. Mængden af metan skønnes til at være 65 km³ og af kuldioxid 300 km³. Kuldioxiden er primært af vulkansk oprindelse og metangassen stammer mikrobiel omdannelse af kuldioxid og fra forrådnelse af døde planter og plankton. Desuden indeholder søen mindre mængder af giftig svovlbrinte.[1][2]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Afrikansk geografiSpire
Denne artikel om afrikansk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi