Klagetavlen til Ea-nasir

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lertavlen, udstillet i British Museum.
Et hus i Ur, muligvis Ea-nasirs bolig.

Klagetavlen til Ea-nasir er en lertavle fra Ur, som nu tilhører British Museum. På tavlen er der skrevet et klagebrev til en handelsmand ved navn Ea-nasir fra en kunde ved navn Nanni. Den betragtes som den ældste kendte nedskrevne klage.[1][2]

Ea-nasir rejste til den persiske bugt for at købe kobber og sælge det i Mesopotamien. Det fremgår af klagetavlen, at han havde aftalt at sælge kobberbarrer til Nanni. Nanni sendte sin tjener med penge for at fuldføre handelen med Ea-nasir.[3] Kobberet var af lav kvalitet og ikke acceptabelt. På grund af dette skrev Nanni et brev på en lertavle med kileskrift til Ea-nasir. På tavlen klager Nanni til Ea-nasir over, at kobberet var af den forkerte kvalitet, og at der også var problemer med en anden leverance.[4] Han beklagede også, at hans tjener vist nok var blevet behandlet uhøfligt. Endelig skrev han, at han ikke accepterede kobberet, selv om han allerede havde betalt for det.

Tavlen blev skrevet omkring 1750 f.Kr., og British Museum erhvervede den i 1953 .[4][5]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ lizleafloor. "4,000-Year-Old Ancient Babylonian Tablet is Oldest Customer Service Complaint Ever Discovered". Ancient Origins (engelsk). Hentet 2017-02-07.
  2. ^ Hyken, Shep. "Oldest Customer Service Complaint Discovered: A Lesson from Ancient Babylon". Forbes. Hentet 2017-02-07.
  3. ^ Crawford, Harriet (juli 2015). "Sir Leonard Woolley and Ur of the Chaldees". The Bible and Interpretation.
  4. ^ a b "British Museum - tablet". British Museum.
  5. ^ duffyjac (5. marts 2015). "Customer Service in Ancient Mesopotamia". ANP363: Rise of Civilization. Arkiveret fra originalen 2015-03-10.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]