Klan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Klan (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Klan)
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i Klaner. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Klaner i Skotland.
Skotsk våbenemblem tilhørende en klanchef for en opdigtet skotsk klan. Kun en klanchef har ret til tre ørnefjer.

En klan er en gruppe af mennesker forenet af faktiske eller opfattede slægtskab og afstamning. Selv hvis de faktiske afstamning mønstre er ukendt, kan klanmedlemmer alligevel anerkende en stiftende medlem eller apikal forfader. Slægtskabet-baserede obligationer kan kun symbolsk karakter, hvorved klan aksjer en "fastsat" fælles forfader, der er et symbol på den klan's enhed. Når denne forfader er ikke menneskelig, er det nævnt som en animalian totem. Klaner kan lettest beskrives som stammer eller undergrupper af stammer. Medlemmer i en klan kan identificere sig med et våbenskjold for at vise, at de er uafhængige.[Kilde mangler]

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Ordet klan er afledt af 'clann' og betyder 'børn' i irsk og skotsk-gælisk sprog. Ordet blev taget i brug i engelsk omkring 1425 som en betegnelse for stammeområder i irske og skotsk-gæliske samfund. Den gæliske betegnelse for klan er fint [finɨ].

Organisation af klaner i antropologi[redigér | redigér wikikode]

Nogle klaner er patrilineære, og dens medlemmer er forbundet ved de mandlige linje, for eksempel klaner i Armenien. Andre er matrilineære; dets medlemmer er forbundet via den kvindelige linje, som i nogle indianske klaner. Stadig andre klaner er bilaterale, bestående af alle efterkommere af den apikale forfader, både gennem den mandlige og kvindelige linjer, den irske og skotske klaner er eksempler. Et andet eksempel er det jødiske folk er defineret hovedsagelig som klan af efterkommere af en mandlig forfader (Jacob) og fire kvindelige forfædre (Lea, Rachel, Bilha og Zilpa). Hvorvidt en klan er patrilineære, matrilineære, eller bilaterale afhænger af slægtskab regler og normer i deres samfund.

I forskellige kulturer og situationer, kan en klan betyder det samme som andre pårørende-baserede grupper, som f.eks stammer og bands. Ofte, der kendetegner faktor er, at en klan er en mindre del af en større samfund som en stamme, en chiefdom, eller en stat. Eksempler kan nævnes skotske, irske, kinesisk, japansk klaner, Rajput klaner, Nair Clan eller Malayala Kshatriya Clan i Indien og Pakistan, der eksisterer som pårørende grupper inden for deres respektive nationer. Bemærk dog, at stammer og bands også kan være dele af større samfund. Sandsynligvis den mest berømte stammer, 12 bibelske Israels Stammer, der består ét folk. Arabiske stammer er små grupper i de arabiske samfund, og Ojibwa bands er mindre dele af Ojibwa stammen i Nordamerika. I nogle tilfælde flere stammer anerkendt samme klaner, såsom bjørnen og ræven klaner af Chickasaw og Choctaw stammer.

Ud fra disse forskellige traditioner for slægtskab, der opstår yderligere begrebsforvirring fra dagligdags anvendelser af ordet. I post-sovjetiske lande, for eksempel er det helt almindeligt at tale om klaner med henvisning til uformelle netværk inden for den økonomiske og politiske sfære. Denne brug afspejler den antagelse, at deres medlemmer handler over for hinanden i en særlig tæt og gensidigt understøttende måde at tilnærme solidaritet mellem frænder. Dog kan det norrøne klaner, den Atter, ikke blive oversat med stammen eller et band, og derfor er de ofte oversættes med hus eller linje. Polsk klaner adskiller sig fra de fleste andre, da de er en samling af familier, der bærer samme våbenskjold, i modsætning til at hævde en fælles afstamning. Dette er diskuteret under emnet polske Heraldik.

Klaner i indfødte samfund sandsynligvis vil være exogamous, hvilket betyder, at deres medlemmer ikke kan gifte sig med hinanden. I nogle samfund kan klaner have en officiel leder som en høvding eller patriark, i andre tilfælde kan lederstillinger som skal være opfyldt, eller folk kan sige, at »ældste« træffe beslutninger. Der er flere nært beslægtede klaner i det indiske subkontinent, især syd Indien.

Skotske klaner[redigér | redigér wikikode]

Klan betyder på keltisk "familie", "slægt", "æt" og var navnet på de keltiske stammer i det skotske højland og Irland. Stammen betegnede sig ved navnet på den formentlige fælles stamfader, og alle, som hørte til samme klan, anså sig for at være i familie og førte samme tilnavn. Til klanhøvdingen stod klanens medlemmer i et patriarkalsk forhold, og han havde stor indflydelse på dem, da der til troskabsforholdet kom følelsen af, at de var af samme slægt. Undertiden delte klaner sig i underafdelinger, eller flere klaner mente, at de nedstammede fra en fælles stamfader. De enkelte klanmedlemmer betegnede sig i Skotland med ordet "Mac", forkortet M’, og i Irland ved "Ua", i engelsk udtrykt ved O’, for at tilkendegive afstamningen (fx Mac Donald, O’Connel). Denne stammeinddeling var meget skyld i, at der i det skotske højland var stadige indre uroligheder og fejder, da stammerne bekrigede hinanden indbyrdes, og ligeledes kunne der let rejses oprør, da det var nok for et parti at vinde klanhøvdingen for at sætte hele klanen i bevægelse.

Da klanhøvdingerne ivrigt understøttede Huset Stuart, blev hele klanforfatningen ophævet 1747 efter det store oprør i 1745.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Conrady: Gesch. d. Clanverfassung in den schottischen Hochlanden; Leipzig 1898,
  • W.F. Skene: The Highlanders of Scotland; 2 bind, London 1837,
  • W.F. Skene: Tribe communities in Scotland (appendiks til udgivelsen af John of Fordun’s Krønike; Edinburgh 1872,
  • H. Summer Maine: Early history of institutions; London 1875.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Slægtsnavne Stub
Denne artikel om et slægtsnavn er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.